Kivonul a Zone Europa

2009.04.07. 17:13 Módosítva: 2009.04.08. 13:34
A művészfilmeket és időnként szoftpornót sugárzó csatorna májustól Lengyelországra koncentrál. A UPC-hez köthető cég a hivatalos álláspont szerint inkább másik adóját, a Filmmúzeumot fejlesztené itthon, de azért elismerik, hogy magyar reklámok sem nagyon voltak a Zone Europan.

Április 30-ától kivonult Magyarországról a Zone Europa filmcsatorna, amely főleg művészfilmeket, krimisorozatokat és esténként túlsminkelt szoftpornót sugárzott. A UPC tulajdonosának kezében lévő csatorna hivatalosan azzal indokolta a döntést, hogy a tavaly megvásárolt Filmmúzeumot fejlesztenék a magyar nézők igényeit szem előtt tartva.

„A kivonulásban nem az anyagiak, hanem a szakmai szempontok játsszák a döntő szerepet. Mivel a csatorna tovább folytatja sugárzását más országban, az adás költségei lényegesen nem csökkennek, sőt mivel helyi igények szerint szerkesztett tartalmakkal bővítjük a műsorstruktúrát, még növekednek is"– válaszolta kérdésünkre hivatalosan a csatorna sajtóreferense.

Az Index információi szerint azonban a kivonulásban szerepe van annak, hogy a magyar és a lengyel piacon jelen lévő csatorna itthon nem lett túl népszerű a hirdetők körében, és a gazdasági válság miatt szinte teljesen eltűntek a magyar reklámok az adóról. Fizetős adóként a Zone Europa bevételeinek nagy része a szolgáltatóktól származik, ezért ennél fontosabb, hogy a magyar piacon sokkal drágább fenntartani egy filmcsatornát, mivel a magyar nézők elvárják, hogy szinkronizálták legyen a bemutatott filmek, míg a lengyeleknek elég a sokkal olcsóbb hangalámondás.

A hivatalos álláspont szerint a Zone Europa ugyan kivonul a magyar piacról, de a magyar filmek nem vonulnak ki a csatornáról.

„A továbbiakban is sugározunk magyar filmeket, így támogatva a magyar filmművészet külföldi reputációját" – válaszolta kérdésünkre a csatorna illetékese.