Nem lesz idén új médiatörvény?

2009.04.09. 15:21 Módosítva: 2009.04.09. 15:27
Ha mégis elfogadnánk, Sarkady Ildikó médiajogász, a digitális átállásról szóló törvény kidolgozója szerint nem felelnénk meg az Európai Unió audiovizuális irányelvének.

Úgy tűnik, ebben a ciklusban már nem lesz új médiatörvény - mondta Sarkady Ildikó médiajogász, volt audiovizuális kormánybiztos csütörtökön Budapesten. Sarkadi volt, aki kidolgozta a digitális átállásról szóló törvényt, melynek hibái miatt jelenleg ugyan már elindult, de csak igen szűkös tartalmat kínál a digitális földfelszíni rendszer Magyarországon.

Az ötpárti javaslatként nyilvánosságra került tervezet által előrevetített rendszerre utalva egy konferencián azt mondta: "ilyen ne is legyen". Ha az anyagot elfogadnák, Magyarország szerinte nem felelne meg az Európai Unió audiovizuális irányelvének, amit 2009 végéig kellene átültetni.

A tartalmi kérdéseken még dolgozni kell

"Más a tervezet személyi és tárgyi hatálya, de a kereskedelmi közlemények definíciója sem egyezik meg az EU által használttal" - sorolta.

A tervezet legnagyobb része intézményi-felügyeleti kérdésekkel foglalkozik, míg a tartalmi kérdéseket jóval kevésbé szabályozza. Álláspontja szerint nem az előbbit kellene redukálni, hanem az utóbbit erősebben kidolgozni, egyben az uniós követelménnyel kompatibilissá tenni.