Vita a Duna TV és az MTV között az összevonásról

2009.04.10. 21:04
Vita alakult ki a Duna TV és az MTV között a gazdálkodás és az esetleges összevonás kérdései kapcsán. A Duna TV gazdasági alelnöke, Szekeres László szerint az MTV ügyvezető alelnökének azon javaslata, hogy a közszolgálati televíziókat és a Magyar Rádiót vonják össze nem reális, mivel számításaik szerint az egy adáspercre jutó költség az MTV-ben kétszer akkora mint náluk. Az MTV sajtóirodájának az MTI-hez eljuttatott reagálása hangsúlyozza, hogy a közszolgálati televízió 2008-ban már negyedik évét zárta nyereséggel, azaz sikeresen konszolidálta gazdálkodását.

"A teljes gazdasági ellehetetlenülés és a felelősség elkendőzésére tett kísérletként" - értékelte a Duna Televízió gazdasági alelnöke pénteken az MTI-nek nyilatkozva a közszolgálati médiumok összevonásának ötletét, amelyet Medveczky Balázs, a Magyar Televízió (MTV) ügyvezetője vetett fel előző nap, egy konferencia kerekasztal-beszélgetésén.

Csütörtökön, a Napi Gazdaság című lap által szervezett konferencián érvelt a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Televízió összevonása mellett az MTV ügyvezető alelnöke. "Az adóforintokat a mainál jóval hatékonyabban, a műsorkészítésre a mostaninál nagyobb arányban fordítva lehetne felhasználni egy ilyen médiaszolgáltató létrehozása esetén" - mondta Medveczky Balázs.

A Magyar Televízió ügyvezetője egyben kifogásolta, hogy az új médiatörvény tervezete "elmismásolja" az ügyet, az alapító okiratok módosításánál az Országgyűlés hatáskörébe utalva, nem pedig a leendő jogszabály keretei között foglalkoznának ezzel a kérdéssel.

"Elgondolkodtató, hogy e nagy ívű ötlethez egyetlen gazdasági tényt sem említ. Egyebek mellett szemet huny saját cégének gazdasági állapotát illetően" - jegyezte meg Szekeres László, a Duna Televízió gazdasági alelnöke, megemlítve, hogy számításaik szerint egy adásperc költsége az MTV-n kétszer akkora, mint náluk.

Az MTV-nek a mai napig nincs 2009-re üzleti terve, miközben a társaság évente rendkívüli költségvetési támogatásra szorul, a Magyar Televíziónak a számvevőszéki vizsgálat ellenére sem sikerült kimutatnia az egyes műsorok valós költségét, és így a percárak máig ismeretlenek maradtak, miközben milliárdos nagyságrendben rendelnek belső gyártásban is elkészíthető produkciókat, valamint nem tudni, miből fedezik az új székházba költözéssel szükségessé váló beruházásokat, sorolta a Duna TV gazdasági alelnöke.

MTV: Az MTV nyereséges

Az MTV értetlenül áll a Duna Televízió alelnökének nyilatkozata előtt, olvasható Medveczky Balázs pénteki reagálásában. Az MTV ugyanis 2008-ban már a negyedik évét zárta nyereséggel, vagyis sikeresen konszolidálta gazdálkodását. Felelősen gazdálkodik a rendelkezésére álló forrásokkal, megtett és továbbra is megtesz minden racionális költségcsökkentő lépést a forráshiány ellensúlyozása érdekében. Ennek köszönhetően 2005 óta őrzi pénzügyi egyensúlyát, s ez példanélküli a részvénytársaság történetében, írja az MTV közleménye.

A társaság üzleti terve már az év végére elkészült, de azóta a gazdálkodását jelentősen befolyásoló változások mentek végbe nemcsak Magyarországon, hanem az egész világban. Az MTV ennek megfelelően módosította korábbi tervét, amely már a megváltozott euró árfolyammal kalkulál, olvasható a közleményben.

Hangsúlyozzák, hogy noha a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriuma még nem hagyta jóvá az üzleti tervet, vezetői azon dolgoznak, hogy az új óbudai gyártóbázisba költözéssel és a technikai beruházással járó milliárdos nagyságrendű, rendkívüli költségek ellenére az idei évet is eredményesen zárja majd az MTV.

Rendkívüli támogatást nem kapott sem 2009-ben, sem az elmúlt évek során a köztelevízió, sőt állami forrásai jelentősen vesztettek értékükből, mivel azt 2007 óta egyik évben sem korrigálták az infláció mértékének és a vártnál kedvezőtlenebb gazdasági folyamtoknak megfelelően.

"A nemzeti főadó a forráshiány dacára a költségvetési törvényben rögzített keretek között gazdálkodik. Ugyanez a Duna Televízióról nem mondható el, mert tudomásuk szerint a társaság a korábbi évekhez hasonlóan idén is veszteséggel számol" - írja az MTV.