Viola
-5 °C
-2 °C

Kedden az m1-en vall Rózsa-Flores

2009.04.17. 19:54 Módosítva: 2009-04-17 22:41:50
Az m1 műsorára tűzi azt az interjút, amit Eduardo Rózsa-Flores végrendeletnek szánt, és amiben elmeséli, hogy miért utazott Bolíviába. Az anyagot Kepes András vette fel, és még operatőr sem tartózkodott a szobában.

Április 21-én este a Magyar Televízió Különös történetek című műsorában kerül adásba a csütörtök hajnalban Bolíviában lelőtt Rózsa Flores Eduardóval rögzített utolsó felvétel. Az anyag gyakorlatilag végrendeletnek készült. Az interjút Kepes András készítette.

A bolíviai rendvédelmi szervek által két társával együtt Santa Cruzban lelőtt író-újságíróval Kepes András már készített egy anyagot, amelyet 2008. október 15-én adott le az MTV.

Rózsa Flores Eduardóval közvetlenül elutazása előtt, szeptemberben találkozott utoljára, ekkor forgatott vele még egy anyagot, vélhetően a legutolsót, amelyen a bolíviai-magyar író szerepelt.

"Ez egy titkos felvétel volt, operatőr sem volt benn, csak mi ketten és egy kamera. Eduardo megkért, hogy erről a felvételről ne beszéljek senkinek, és a lelkemre kötötte, hogy ne hozzam nyilvánosságra, amíg ő esetleg visszajöhet; illetve abban az esetben, ha nem térne vissza, azt teszek a kazettával, amit akarok" - árulta el Kepes András. Mint mondta, erre az anyagra fog épülni a Különös történetek kedd esti különkiadása is.

"Ennek az adásnak a szeptemberben készített felvétel lesz az egyik részlete, amelyből világos lesz, hogy Eduardo miért is ment Bolíviába. Elég egyértelműen kiderül, hogy mi a háttere ennek a jelenlegi eseménynek (Rózsa Flores lelövésének), amelyet a különböző sajtóorgánumok különféleképpen interpretálnak" - mondta el a televíziós szerkesztő.

Mint Kepes András megjegyezte, szeptember óta e-mailen keresztül maradtak kapcsolatban; Rózsa Flores Eduardo néhány nappal ezelőtt is írt neki. "Nagyon elszórtan tartottuk a kapcsolatot, de azt hiszem, szegény, nem a levelezéssel foglalkozott elsősorban" – mondta a riporter.

Kepes András nem tud róla, hogy az író a csütörtök hajnali események előtt keveredett-e már összetűzésbe a bolíviai hatóságokkal.

„Azt mondta, egyetlen emberben bízik meg: bennem, és nekem mondja el gyakorlatilag a végrendeletét, hogy miért is ment oda, és hogy mit gondol a bolíviai helyzetről" – emlékezett Kepes.

A televíziós újságíró szerint nehéz lenne tisztázni a Santa Cruzban történteket: "a jelenlegi információkból egyértelműen kiderül, hogy van a kormánynak egy változata, a bolíviai ellenzéknek van egy másik, mi pedig nem vagyunk abban a helyzetben, hogy megtudjuk az igazságot. Én azt tudom majd bemutatni ebben a műsorban, hogy mi volt Eduardo változata, hogy ő miért ment oda".

Az MTV Az este című műsorában Kepes azt mondta, Rózsa Flores azért ment Bolíviába, mert az ország a polgárháború szélén áll, őt pedig a keleti tartomány vezetői arra kérték, hogy ha valóban fegyveres konfliktus lesz, akkor segítse horvátországi tapasztalaival őket. Rózsa Flores az országnak ebből a részéből származik. Kepes szerint Rózsa Flores nem volt zsoldos, nem pénzért vagy politikai okok miatt harcolt, hanem saját meggyőződéséből volt hajlandó az életet kockára tenni fegyveres konfliktusokban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!