Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Összebútorozik a Blikk és a Népszabadság?

2009.04.17. 14:05 Módosítva: 2009-04-20 13:33:01
A Ringier új épületbe költözteti a birtokában lévő Blikket és a Nemzeti Sportot, hogy a Bors esetleges megvásárlása után osztályok és részlegek összevonásával még olcsóbban uralhassa a napilappiacot. A szintén - részben - Ringier-tulajdonú Népszabadság egyelőre nem költözik, kérdés, hogy a kisebbségi tulajdonos, MSZP-közeli Szabadsajtó Alapítvány meddig tud dacolni a zsugorodó piacon költségcsökkentésben és racionalizálásban gondolkodó kiadóval.

A Matesz hivatalos 2008 utolsó negyedévére vonatkozó gyorsjelentési adatai szerint a Népszabadság értékesített példányszáma egy év alatt 14 ezerrel, míg az év utolsó három hónapban 1300-zal csökkent, így nagy valószínűség szerint már ősszel százezernél kevesebb Népszabadságot adnak majd el. A Blikk példányszáma egy év alatt 16 ezer példánnyal eset, míg a szintén a Ringier tulajdonában lévő Nemzeti Sport 79 ezres példányszáma egy év alatt hetedével, 69 ezerre csökkent.

Nem megy tehát túl jól a Ringier napilapjainak, ezért nem meglepő, hogy a gazdasági válság és a nyomtatott sajtó egyre rémisztőbb haldoklása közepette a kiadó az erőforrások jobb felhasználásával igyekszik spórolni, illetve előremenekül: információink szerint az a célja, hogy a Bors felvásárlásával olyan erős, minden célcsoportot lefedő portfóliót alakítson ki, amely hosszú időre bebetonozza piacvezető helyét a napilappiacon. Ennek az átfogó tervnek a része az is, hogy a kiadó egy helyre költöztetné összes napilapját, így az anyavállalat Ringier A. G. többségi tulajdonában lévő Népszabadságot is.

Összeköltöznek

"A Ringier Kiadó, Magyarország egyik legnagyobb lapkiadója, 2009 év végén költözik a Corvin Sétány második irodaépületébe a Corvin Irodák II.-be. Több mint 6.500 négyzetméterre írt alá bérleti szerződést, amellyel az új irodaépület egyik önálló, impozáns tornyában alakítja ki új cégközpontját" - áll a Ringier által kiadott büszke sajtóközleményben, amely szelektív hulladékgyűjtést, 24 órás biztonsági szolgálatot és impozáns irodatereket emleget.

De a cégcsoport költözése (a Blikk és a Nemzeti Sport már eddig is egy épületben volt) korántsem csak a jobb munkakörülményekről szól, hanem az Index információi szerint az egymástól eddig teljesen függetlenül működő újságok működésének racionalizálásáról. A nyomtatott sajtó gondjai és a gazdasági válság kellős közepén a Ringier nem azért költözik a Futó utcai új épületbe, hogy a dolgozók közelebb kerülhessenek a Corvin sétány még meg sem épült kávézóihoz, hanem hogy megteremtség a lehetőséget a párhuzamosan működő részlegek összevonására.

A Ringier azt eddig sem titkolta, hogy a sales-osztályok és it-részlegek összevonásával nem csak pénzt spórolhat meg, de hatékonyabbá is tehetné a működését. A Blikk és a Nemzeti Sport már eddig is közös salesosztállyal dolgozott, de úgy tudjuk, hogy a költözés apropóján a kiadó most továbbviheti ezeket az évek óta tervezgetett átszervezéseket, bár a Népszabadság és a Ringier is hivatalosan cáfolta a tervek létezesét is.

Emellett már régóta rebesgetik, hogy a kiadón belül vannak olyan elképzelések, amelyek szerint a tartalomgyártás egyes területeit is érdemes lenne racionalizálni, például sokak szerint felesleges sport rovatot fenntartania a Blikknek, amikor a Nemzeti Sport több tucat sportújságírót alkalmaz. De ugyanígy felmerült, hogy talán nem minden esetben érdemes ugyanarra az eseményre két vagy akár három fotóriportert is kiküldeni.

A kiadónál dolgozó informátorunk szerint ebben a kérdésben nem egységes a cég vezetése, és egyik lap szerkesztőségében sem rajonganak az ötletért: a leggyakoribb ellenérv szerint a Blikk és a Népszabadság, sőt akár a Nemzeti Sport igényeinek is megfelelő tartalmak, a kettős elvárások miatt középszerűek lesznek, a dolgozók pedig nem lesznek képesek gombnyomásra stílust váltani. Az biztos, hogy a Ringier hivatalos válaszában hangsúlyozta, hogy nem terveznek ilyen lépéseket.

Kisebb lesz a Bors

A Bors esetleges felvásárlását információink szerint a cég már az összevonások figyelembevételével tervezte meg, a prezentációkban gyakran feltűnt a "szinergiák kihasználása" kifejezés. (A Ringier tulajdonképpen már másodszor veszi meg az újságot, hiszen 2001-ben a Marquard Kiadótól megvásárolta Mai Napot, de a lap szerkesztősége hamarosan már a Színes Mai Lapot írta, ebből lett később a Bors, éppen a megtévesztő név miatt Ringier által indított per eredményeként. Most már a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálja, hogy a Ringier megveheti-e a Borsot az egykoron a Radio Bridge-et is üzemeltető híd Rádió Zrt-től, aminek egyébként papíron egy Kajmán-szigeteki cég a tulajdonosa, és az iparági pletykák szerint ugyanúgy állhatnak mögötte jobboldali háttérpolitikusok, mint amerikai befektetési alapok. Vagy esetleg az ügyvezetőként és főszerkesztőként is tevékenykedő Pallagi Ferenc.)

A Ringier a Bors esetleges megvásárlása esetén információink szerint nem szeretné még egyszer elkövetni ugyanazt a hibát: ezúttal a Bors nem olvadna be a Blikkbe, hanem a két lap finom átpozícionálásával igyekeznének teljesen lefedni a piacot, ezzel ellehetetlenítve az esetleges konkurensek megjelenését a bulvárnapilapok piacán. A Blikk lenne a politikával is foglalkozó, vállalható bulvárlap, míg a Bors a celebeknek beintő, kőkemény bulvárlap, így a hagyományos politikai napilapként definiált, de a modern olvasói elvárásoknak megfelelő Népszabadsággal és a Nemzeti Sporttal a Ringier A. G. az egész napilappiacot jó időre uralhatná. A lapeladási adatok szerint a négy újságból átlagosan 450-480 ezer példány kelne el, vagyis a Ringier Kiadó kiadványainak majdnem annyi olvasója lenne, mint a többi országos napilapnak és a megyei napilapoknak összesen (A többi napilapból legfeljebb 120 ezer kel el naponta, míg a megyei lapok példányszáma összesítve 450 ezer körül van).

Viszont annak ellenére, hogy a két lap a felvásárlás után is megjelenne, a kiadó vezetőiben felmerült, hogy szinte teljesen összevonják a két szerkesztőséget, de legalábbis egyes tervek szerint nem sokkal többen dolgoznának a két újságnál, mint ma a Blikknél.

Ellenállók

A Ringier nagyszabású összevonási terveivel egyelőre csak a Népszabadság dacol. A hivatalos verzió szerint ugyan a Ringier többségi tulajdonában lévő lap sem zárkózik el az összeköltözéstől (bár hangsúlyozzák, hogy a népszabadság Zrt és a Ringier Lapkiadó két külön cég), de addig erre nem kerülhet sor, amíg túl nem adnak a Bécsi úti székházon. A jelenlegi ingatlanpiaci viszonyok mellett ez pedig egyet jelent azzal, hogy "majd valamikor, esetleg". A Népszabadság ellenállását jól jelzi, hogy a költözési tervek egyeztetésekor újította fel szerkesztőségét és alakított ki egylégterű newsroomot közel ötvenmillió forintos beruházással. Közben hivatalosan augusztusra halasztották a Vasárnapi Népszabadság munkacímen futó lap megjelenését, de iparági pletykák szerint idén már nem is akarják megjelentetni a Népszabadság heti magazinja. (Ennek ellenére közben a Népszabadság augusztusban mindenképpen el akarja indítani a lapot nyár végén, és harmincezer eladott példányszámot remél rövid időn belül.)

Információnk szerint egyébként a szerkesztőség tiltakozásán kívül a költözés eltolásában nagy szerepe van kisebbségi tulajdonosnak, az MSZP-közeli Szabadsajtó Alapítványnak is. Vagyis a Ringier és a Népszabadság közti meccsnek még mindig van politikai vonzata.

A Népszabadság hivatalosan szeretné tartani a százezer körüli eladott példányt, a hirdetési bevételeknél pedig a válság miatt húsz százalékos bevételkieséssel kalkulálnak a tavalyi árbevételhez képest.Kérdés tehát, hogy a csökkenő bevételek mellett a poltikai hátszéllel meddig képesek elenállni a gazdasági érdekeket szem előtt tartó tulajdonos nyomásának. A 2006-os választások előtt a Népszabadság kérdéséről értesüléseink szerint személyesen egyeztetett Gyurcsány Ferenc és a kiadótulajdonos, svájci Michael Ringier, vagyis nem vad képzelgés azt feltételezni, hogy az MSZP és a Ringier közti erőviszonyok nagyrészt azon múlnak, hogy hogyan szerepel az MSZP a legközelebbi országgyűlési választásokon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?