Erzsébet
1 °C
4 °C

A semmibe zuhannak az amerikai lapok

2009.04.28. 15:49
A legnagyobb vesztes a New York Post, ami fél év alatt elvesztette olvasói húsz százalékát, de a teljes napilappiac is hét százalékkal csökkent. A kilencvenes évek óta csökken az amerikai napilapok példányszáma, ráadásul a hanyatlás egyre gyorsul.

Az Egyesült Államokban megjelenő napilapok példányszáma éves szinten 7,1 százalékkal csökkent az utóbbi hat hónapban.

A 2008. október és 2009. március között tapasztalt visszaesés jóval felülmúlja a tavaly április és szeptember között mért 4,6 százalékos éves szintű csökkenést és 2007. október és 2008. március között regisztrált 3,6 százalékos mérséklődést, közölte hétfőn a példányszámok alakulását nyomon követő Audit Bureau of Circulation (ABC).

20 százalékos pofára esés

A 395 napilapot vizsgáló ABC adatai alapján továbbra is a USA Today a legnagyobb amerikai lap, de a 27 éve indított újság az utóbbi hat hónapban szenvedte el története legnagyobb példányszámesését; naponta átlagosan 7,5 százalékkal kevesebb - 2,114 millió példány - fogyott belőle, mint egy évvel korábban. A kiadó Gannett Company szerint a visszaesés legfőbb oka az újságosoknál árusított - vagyis nem előfizetett - példányok árának decemberi emelése és a szállodák csökkenő kihasználtsága, ami a gazdasági válság következménye.

Az első huszonötből csupán a második helyezett, a The Wall Street Journal tudta növelni a példányszámát a gazdasági válság miatt megnőtt érdeklődés hatásra, de a növekedés itt is kevesebb mint egy százalék (A lapból így most 2,082 millió kel el átlagosan). A harmadik The New York Times 3,6 százalékkal esett vissza, naponta átlagosan 723,2 ezer példány kelt el belőle a vizsgált időszakban.

Az első huszonöt közül a legnagyobb visszaesést a New York Post szenvedte el, eladott példányszáma 20,6 százalékkal csökkent.

Már vasárnap sem olvasnak annyian

A vasárnapi lapok piacán 5,4 százalékos a hanyatlás a kategóriába tartozó 557 kiadvány forgalmi adatai alapján. A hét utolsó napján - amikor a USA Today és a The Wall Street Journal nem jelenik meg - változatlanul a The New York Times fogy a legjobban, de mégsem annyira jól, mint egy évvel korábban: a visszaesés 1,7 százalék, az átlagos példányszám 1,451 millió. A The Los Angeles Times tartja második helyét, de ugyancsak csökkent a példányszáma: a visszaesés 7,5 százalék, az eladott példányok átlagos száma 1,019 millió volt.

A huszonöt vezető vasárnapi lap közül kettő tudta növelni a példányszámát, a növekedés azonban mindkét esetben egy százalék alatti.

Az Egyesült Államokban a kilencvenes évek eleje óta megállás nélkül csökken a lapok példányszáma, és a folyamat az utóbbi években felgyorsult. A visszaesést áremeléssel ellensúlyozták a lapkiadók, a forgalomból származó bevételük így nagyjából szinten maradt, jóval nagyobb gond azonban, hogy csökken a hirdetési bevétel is, amely a legfontosabb pénzforrás.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?