Chaplin-díjat kapott Tom Hanks

2009.04.29. 08:46
Két Oscar-díj után most Chaplin-díjat kapott rendezői és színészi munkájáért Tom Hanks. Az életműdíjat már olyanok vehették át, mint Federico Fellini, Elizabeth Taylor és Meryl Streep.

A kétszeres Oscar-díjas Tom Hanks újabb díjat kapott színészként, rendezőként és producerként végzett munkájáért.

A Lincoln Center Filmtársasága idei, 36. gáláján Chaplin-díjjal tüntette ki Tom Hankst hétfő este. Ezt eddig többek között Alfred Hitchcock, Billy Wilder, Laurence Olivier, Federico Fellini, Elizabeth Taylor és Meryl Streep kapták meg.

Az ünnepségen fél Hollywood megjelent, Tom Hanks humorát és odaadó munkáját Steven Spielberg, Ron Howard, Julia Roberts, Charlize Theron és Bruce Springsteen méltatták.

Tom Hanks 1993-ban a Philadelphia, 1994-ben pedig a Forrest Gump című filmekért kapta meg az Oscar-díjat. Ezen kívül négy Arany Glóbusz-díj és a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Ezüst Medve-díjának tulajdonosa.

Eddigi harmincéves pályafutása alatt tizenkilenc filmje hozott százmillió dollárnál nagyobb hasznot: a Ryan közlegény megmentése 482, A Da-Vinci kód 758, a Forrest Gump pedig 677 millió dollárost bevételt termelt.