Zsófia
17 °C
21 °C

El fog tűnni sok tévéadó

2009.04.29. 10:01
Négy év alatt megduplázódott a magyar nyelvű adók száma, de a fejlődésnek a gazdasági válság most véget vetett. Évente egy-két adó eltűnésével számolnak a szakértők.

Az elmúlt évek pezsgése után pangás jöhet a magyarországi televíziós piacon, iparági szakértők szerint a jövőben csökkenni fog a magyar nyelvű adók száma - írja szerdai számában a Világgazdaság.

A lap emlékeztet arra, hogy 2004 óta a magyar nyelvű adók száma - köszönhetően a tematikus csatornák térnyerésének - 46-ról valamivel 80 fölé emelkedett. A következő időszakban viszont a kínálat nem bővül majd, sőt jó eredménynek tekinthető, ha legfeljebb néhány adó tűnik el évente.

Ennek oka részben a gazdasági válság, részben pedig az, hogy Magyarország, mint médiahelyszín versenyképessége romlik. Szakemberek szerint különösen a kisebb, tőkével gyengén ellátott, egycsatornás tévétársaságok kerülhetnek nehéz helyzetbe.

A lap szerint a mai szabályozási környezet sem segíti a piacot: a cégek átláthatatlannak tartják az előírásokat, a kvótákat, és rendkívül magasnak a műsorszolgáltatási díjat.