Jövő héten kezdik keresni a Sláger Rádió kihívóit

2009.04.29. 14:21
Jövő keddi ülésén az ORTT kiírja a pályázatot a Danubius és a Sláger által novemberig használt frekvenciáira. A két országos csatorna is megint megpályázhatja a helyeket, de az ORTT új jelentkezőket is vár.

Jövő kedden írhatja ki a pályázatot Sláger Rádió és a Danubius Rádió által novemberig használt frekvenciákra az Országos Rádió és Televízió Testület, miután a médiahatóság szerdai ülésén, az első szavazáskor nem sikerült dönteni a kérdésben - értesült több résztvevőtől az MTI.

A győztesek az analóg rádiós műsorszolgáltatás (2014-re előirányzott) leállásáig, de legfeljebb hét évre nyerhetnék el a hullámsávtartományt, mégpedig, a folyamatos műsorszolgáltatás biztosítása érdekében, november 19-i kezdőnappal.

Nem lehetett tudni, hogy maradnak- a régi rádiók

A médiatörvény előírásai szerint 14 hónappal a műsorszolgáltatási jogosultság lejárta előtt jeleznie kell a működtető társaságnak a megújítás iránti igényét. Ha ez nem történik meg vagy nincs helye újrázásnak, a lejárat előtt 12 hónappal meg kell pályáztatni a sávtartományt - csakhogy a döntést több körülmény is hátráltatta.

Egyfelől nem volt egyértelmű, hogy a kilencvenes években nyert hétéves - öt esztendővel már meghosszabbított - koncesszió lejárta után mi a teendő: lehet-e ismét újrázni vagy pályáztatni kell. Erről ugyanis nem rendelkezik a médiatörvény, a köztársasági elnök pedig az előző év utolsó napjaiban előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz utalta azt a jogszabály-módosítást, amely újrázási lehetőséget adott volna a két adónak.

A médiahatóság a 2007 őszén - az új médiatörvény elfogadásának reményében - a következő év végéig elrendelt frekvenciamoratórium dacára megkezdte a pályázat előkészületeit. Tavaly szeptemberben még azzal számoltak név nélkül nyilatkozó testületi tagok, hogy az egyesztendős procedúrát sikerül 8-9 hónapba sűríteni. A pályázat már január óta rendszeresen szerepel az ORTT üléseinek napirendjén, de mindeddig csak az előkészületeket tette meg a médiahatóság.

Volt egyébként már olyan műsorszolgáltató, amely bejelentkezett a hullámsávtartományért: Such György, a Magyar Rádió elnöke január végén kérte, hogy a Sláger Rádió koncessziójának lejárta után cseréljenek sávtartományt, és a Kossuth adó kevesebb helyen elérhető frekvenciáját pályáztassa meg az ORTT. Pár héttel később a médiahatóság mégis úgy döntött, hogy erre a két frekvenciakészletre írja ki a pályázatot, közvetve elutasítva ezzel a közmédium kérését.  • Tippek
  • Bankszámla