Judit
3 °C
7 °C

Lehúzza a rolót a Szombathy Pál-féle Zóna is

2009.04.29. 12:27 Módosítva: 2009-04-29 14:02:53
Felmondott alkalmazottainak a Zóna internetes portál, és már egy ideje csak a régi cikkeket közli újból. A Hospinvestet is alapító befektető nem akarja tovább finanszírozni a veszteséges portál üzemeltetését.

Bár továbbra is párhuzamos a történetük, ezentúl kevesebb alkalmunk lesz összetéveszteni a Zónát nagyobb testvérével, a Zoommal. Ahogy körülbelül egyszerre indultak, pályafutásuk befejezése se kerül messzire egymástól. A Zóna már ősz óta rendszeresen tartozásokat halmozott föl az APEH-hel, és beszállítóival, külső munkatársaival szemben. Végül április elején elküldték az összes alkalmazottat, úgy, hogy eddig végkielégítésüket sem kapták meg.

zona

A Zoommal ellentétben a Zóna nem egy újabb hírportál akart lenni. Az a piac ugyanis az alapítók szerint telített, ráadásul költséges, mert a hírfolyam előállításához sok munkatársra van szükség. Ehelyett a Magyar Hírlaptól 2006 végén távozó Szombathy Pál azt ígérte, néhány volt munkatársával olyan honlapot csinál, amely a történések mögé néz, nagyobb, elmélyednivaló olvasmányokat kínál.

A csendtestárs

Tényleges súlyához képest kevéssé ismert vállalkozó Kern József. A vegyészmérnök Kollányi Gáborral együtt alapítja az ezredfordulón a Hospinvestet egészségügyi intézmények működtetésére. Az első kórházat, a kiskunhalasit 2004-ben szerzik meg, 2006-ban azonban kettévágják a céget. A nevet Kollányi viszi tovább, Kern a résztulajdonában lévő Medisyst Kft.-vel folytatja a kórházüzemeltetést (Körmend, Mezőtúr, Tapolca). A cégről lényegesen ritkábban hallani, mint a Hospinvestről.
Nem forog naponta a Diagon neve sem. Pedig Kern első (1989-ben alapított) vállalkozása a maga szűk orvosdiagnosztikai területén, a hematológiai reagensek gyártásában a világ élvonalában van. Üzemet működtetnek Brazíliában és Indonéziában.

Pénz azért a Zónához is kellett, befektetőként Kern József egészségügyi vállalkozót sikerült bevonni, aki azonban háttérben kívánt maradni. A három volt Magyar Hírlap-os újságíró mellé így tulajdonosként egy ügyvéd került be ötven százalékkal a Zóna Média Kft.-be. (Az újságírók közül Szombathy főszerkesztőnek van a legnagyobb, 23 százalékos részesedése.) A pénz azonban ténylegesen Kerntől származott, és ehhez természetesen befolyás is párosult.

Kézenfekvő lenne az éppen egy éve indult Zóna végét a gazdasági világválsággal magyarázni, ám ahhoz csak áttételesen van köze. (A nehezebb vállalkozási környezetben nyilván kevesebb az esély az internetes orgánum talpra állására, és bizonyára Kernnek is jobban fájna a további finanszírozás). Az Index információi alapján a Zóna soha, a válság előtt sem termelt - a kiadásokhoz képest - számottevő bevételt, havonta csak pár ezer, esetleg pár százezer forintot hoztak a hirdetések.

A Zóna tulajdonképpen soha sem szerzett jelentős olvasótábort, potenciális fogyasztóinak jelentős része feltehetően nem is értesült létéről. A tavaly nyáron tervezett egyetlen reklámkampányt Szombathy lefújta, másikra pedig már sohasem kerül sor.

A Zónán - az öt újságíró elküldése után - az utóbbi napokban már alig található friss cikk, jórészt régebbi, már korábban megjelent írásokat kínálnak a címlapon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?