Sportcsatornával támad a DigiTv

A DigiTV váratlanul megszerezte a Bajnokok Ligája meccseinek egy részét, és közben csendben megvették a Bundesliga jogait a Eurosporttól. A még nem is létező sportcsatorna most a Soproni Liga közvetítési jogaiért küzdene meg az RTL Klubbal, ha nyernek a DigiTv kínálata lehet a legerősebb a magyar sportcsatornák piacán.

Még csak tegnap derült ki, hogy a műholdas- és kábelszolgáltatóként működő DigiTv megvette a BL-meccsek közvetítési jogainak egy részét (először a Tv2 választ, ott heti egy meccs lesz, a másik mérkőzés viszont a DigiTv-é), és sportcsatorna indításába vágna, máris úgy tűnik, hogy a cég szakítana a magyar sportcsatornák utóbbi években kialakult rossz szokásával: nem csupán egy fontos sorozatra építené az adóját (mint tette azt lényegében a Viasat a TV6-ra átrakott Bajnokok Ligájával idén), hanem több, nagyobb érdeklődésre számot tartó bajnokság közvetítését kínálná.

champions-league-2

A Soproni Ligára hajtanak

A DigiTv a Bajnokok Ligája mellett ajánlatott tett a magyar NB I.-es mérkőzések jogainak megszerzésére is. A meccsek közvetítési jogaira egyébként az RTL Klub is vágyik, a Nemzeti Sport tegnap már tényként írta meg, hogy a megállapodást már tető alá hozta az MLSZ és az RTL Klub, a valóság azonban az, hogy a körülbelül 400 millió forintról szóló szerződést még csak most szövegezik.

A Nemzeti Sport csütörtöki száma már pontosabb információkat közöl, hiszen a lapnak George F. Hemingway, az MLSZ profi ad hoc bizottság vezetője azt nyilatkozta, hogy tárgyalnak az RTL Klubbal, de „aláírt megállapodásunk viszont egyelőre nincs."

A DigiTv viszont még bekavarhat, mivel az Index információi szerint a cég ajánlata majdnem duplája, mint amennyit az RTL Klub fizetne. (Úgy tudjuk, hogy mind az RTL Klub, mind a DigiTv egy meccset meghagyna a Duna Televíziónak, amely ezért továbbra is évi 90 milliót fizetne.)

Persze az ajánlatokról még a Magyar Labdarúgó-szövetségnek kell döntenie, és az RTL Klub nagy előnyben van, hiszen egy ingyenesen fogható, országos lefedettségű adón sugározná a meccseket, míg a DigiTv-nek egyelőre még csatornája sincs.

Náluk lesz a Bundesliga is

A DigiTv azonban nem elégszik meg ennyivel, a várhatóan júliusban induló adó számára információink szerint már megvásárolta a német Bundesliga közvetítéseinek jogait a Eurosporttól, vagyis magyar kommentárral, élőben augusztustól csak a DigiTv adhatja majd a meccseket. (A Bundesliga eddig az RTL-közeli Sportklubon ment, ám az európai közvetítési jogokat megvette az Eurosport. Tőlük szerezte meg a magyarországi közvetítés jogát a Digi Tv).

A még nem is létezető csatornát már kínálgatja a cég a többi kábelszolgáltatónak is, bár egyelőre árról még nem esett szó. A csatornát egyelőre DigiSport néven emlegetik, de lehet, hogy GSPTV néven fog indulni, hiszen a DigiTv-nek ezen a néven Romániában már van sportcsatornája.

Az új sportadó nyáron minden bizonnyal csak a DigiTv hálózatán érhető majd el, de az erős kínálattal nagy nyomás alá helyezik majd a T-Home-ot és a UPC-t is, hogy kínálatukba vegyék fel a csatornát. A más szolgáltatókhoz kötődő csatornák egyébként most is ott vannak a kábel- és műholdszolgáltatók kínálatában, elég, ha arra gondolunk, hogy a UPC tulajdonosához tartozó Sport1 is fent van a T-Home és a DigiTv rendszerében. (Igaz, a Bajnokok Ligája idei meccseinek egy részét közvetítő TV6 után már nem kapkodtak annyira a szolgáltatók).

Az biztos, hogy a csatorna kínálatával a jelenleg egyébként zsúfolt magyar sportcsatorna-piacon csak a Sport1 tudna versenyezni, mivel az utóbbi években az volt az adók taktikája, hogy minden nagy értékű közvetítési jogra külön adót gründoltak, a fennmaradó műsoridőt pedig ismétlésekkel, illetve olcsó sportágak közvetítéseivel töltötték fel.