Szilvia
5 °C
16 °C

Az RTL és a Tv2 könyörög a válság miatt

2009.05.05. 11:01 Módosítva: 2009-05-05 17:39:43
A Tv2 és az RTL Klub a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva szeretné csökkentetni az országos frekvencia után fizetett koncessziós díjat. A két adó egyenként egymilliárdot spórolna, az MSZP és az SZDSZ már nem zárkózik el az ötlettől, pedig a díjcsökkentés működésképtelenné tehetné a köztévét.

Kedden délután egykor gyűlik össze az Országos Rádió és Televízió Testület, hogy döntsön: tényleg olyan súlyos a világgazdasági válság, hogy az országos földi sugárzású csatornák koncessziós díjának radikális csökkentésével megsegítse a Tv2-t és az RTL Klubot. A két csatorna eredetileg az összeg felezését kérte, de az ORTT egyik tagjának javaslatára felmerült, hogy a rendszert gyökeresen átalakítva tegyék bevételarányossá a befizetést.

A két csatornának az éves forgalom 3,5 százalékát kéne befizetnie. Ezserint például tavaly a hatályos szerződésben szereplő 1,8-1,9 milliárd forintos éves díj helyett az RTL Klub 1 milliárd 250 milliót, a TV2 pedig 930 milliót fizetett volna.

A bő esztendők vége?

A Tv2 és az RTL Klub már december óta próbálkozik a díjcsökkentéssel, az ORTT azonban eddig minden kérelmüket visszadobta. Múlt héten azonban megváltozott a testületi tagok véleménye, és a szocialista, illetve a szabaddemokrata tagok már arról beszéltek, hogy a válság kihívásaira az ORTT-nek is válaszolnia kell. Kedden délelőtt Ladvánszky György szocialista, jelölt kérdésünkre azt mondta, hogy még átnézi a pro és a kontra érveket szavazás előtt, de az biztos, hogy a díjtételek átalakítása elkerülhetetlen.

A legfontosabb indokok közt szerepel a válság mellett az is, hogy a kábeltévék előretörésével a két országos adó nézettsége csökken, így tulajdonképpen a frekvencia kevesebbet ér. Az igazság azonban az, hogy a kábelcsatornák nézettségi növekedése ellenére a két nagy csatorna reklámbevételei folyamatosan nőnek, ráadásul a kábelpiac jelentős része az RTL Klubhoz köthető IKO tulajdonában van, illetve az RTL cége értékesíti sok lábeladó hirdetési idejét.

A Tv2 és az RTL Klub annak ellenére reménykedhet a díjcsökkentésben, hogy tavaly mindkét cég rekordárbevételt ért el, az RTL Klub 35,6 milliárd forintot termelt, míg a Tv2 26,5 milliárdnyi bevételnek örülhetett. Ez úgy tudjuk, hogy körülbelül 6 milliárd forint adózás előtti nyereséget jelenthet az RTL Klubnál, és 4 milliárdot a Tv2-nél.

Alig másfél hónapja mindkét csatorna lelkes sajtóközleménnyel ünnepelte a sikert, most mégis mindketten a válságra panaszkodnak, nem is teljesen alaptalanul. Információnk szerint ugyanis az RTL Klub reklámbevételei az első három hónapban 15 százalékkal estek az előző év hasonló időszakához képest, és a Tv2-nél is ugyanennyivel kevesebb lehet a bevétel. (A Tv2-nél tíz százalékos leépítés volt, míg az RTL Klub több szerkesztőségében is tíz százalékkal csökkentették a dolgozók fizetését a válság miatt).

A kérdés csak az, hogy a válság miatt csökkenő bevételek miatt az állam elengedheti-e a koncessziós díjakat olyan cégek esetében, amelyek azért nem állnak rosszul, a Tv2-t, és az RTL klubot sem fenyegeti csőd, a Tv2-t tulajdonló ProSiebanSat1-csoport ügyvezető igazgatója az Indexnek még azt mondta, hogy felékszültek a válságra, amely egyébként sem az országos adókat érinti majd a legsúlyosabban.

Sőt, úgy tudjuk, hogy mindkét adó megtalálta már a megspórolt koncessziós díj helyét: a Tv2 szinte pontosan ennyit költött a Bajnokok Ligája jogainak megszerzésére, információink szerint az RTL Klub pedig már készül a Celeb vagyok, ments ki innen újabb szériájának forgatására, az argentínai forgatás költsége várhatóan több mint félmilliárd forint lesz.

Ellehetetlenítené a közmédiát

Ha közel kétmilliárd forinttal kevesebbet fizetne a két országos kereskedelmi csatorna, az a közszolgálati televíziót lehetetlenítené el, illetve a haldokló digitális átállás népszerűsítésére szánt alapot rövidítené meg, mivel a koncessziós díjból származó pénzeket az MTV és a Duna Televízió kapja, a többit meg a digitális átállásra fordítják. (A médiatörvény rendelkezése alapján az RTL Klub koncessziós díja az ORTT egy külön pénzalapjába folyik be, és csak a digitalizációra fordítható, míg a TV2 díjából hetven-harminc arányban osztozik a Magyar Televízió és a Duna Televízió. A tévék már most jelezték, hogy a Bajnai-csomag egyéb megszorításai mellett ellehetetlenítené őket a forrásmegvonás. A kieső pénz legkevésbé a digitális átállásra fordított alapból hiányozna, hiszen a tavalyi 800 millió forint is még mindig a számlákon pihen, nem tudtak elkölteni erre a célra.)

Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke szerint "bedőlhet" a hazai médiarendszer, ha a testület többsége megszavazza a javaslatot: nemcsak a két közszolgálati tévé alól húznák ki a szőnyeget azzal hogy egymilliárddal kevesebbet kapnának, de nem jutna pénz sok olyan helyi rádió és televízió támogatására sem.

Az ORTT fideszes delegáltja, Szalai Annamária szerint pedig egyenesen törvényellenes lenne megszavazni a koncessziós díj csökkentését, mivel az ORTT költségvetését érintő kérdésekben csak az Országgyűlésnek van hatásköre. Ha ma délután az ORTT megszavazza a csökkentést, akkor a fideszes delegált várhatóan a bírósághoz fordul.

Ezzel a lépéssel akár egy jól kidolgozott háttéralkut is akadályozhat az ellenzéki jelölt, hiszen a Hírszerző információi szerint a díjcsökkentést azért szavazza meg az ORTT, mert cserébe a Tv2 és az RTL Klub nem akadékoskodik tovább, hanem részt vesz a digitális földfelszíni sugárzásban, és szerződést köt az Antenna Hungáriával.

A baj csak az, hogy már a lejárt koncessziós szerződést is azért hosszabbították meg 2005-ben tovább hét évvel új pályázat és a díj emelése nélkül, mert a két adó azt ígérte, hogy támogatja a digitális átállást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?