Az RTL és a Tv2 könyörög a válság miatt

2009.05.05. 11:01 Módosítva: 2009.05.05. 17:39
A Tv2 és az RTL Klub a nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva szeretné csökkentetni az országos frekvencia után fizetett koncessziós díjat. A két adó egyenként egymilliárdot spórolna, az MSZP és az SZDSZ már nem zárkózik el az ötlettől, pedig a díjcsökkentés működésképtelenné tehetné a köztévét.

Kedden délután egykor gyűlik össze az Országos Rádió és Televízió Testület, hogy döntsön: tényleg olyan súlyos a világgazdasági válság, hogy az országos földi sugárzású csatornák koncessziós díjának radikális csökkentésével megsegítse a Tv2-t és az RTL Klubot. A két csatorna eredetileg az összeg felezését kérte, de az ORTT egyik tagjának javaslatára felmerült, hogy a rendszert gyökeresen átalakítva tegyék bevételarányossá a befizetést.

A két csatornának az éves forgalom 3,5 százalékát kéne befizetnie. Ezserint például tavaly a hatályos szerződésben szereplő 1,8-1,9 milliárd forintos éves díj helyett az RTL Klub 1 milliárd 250 milliót, a TV2 pedig 930 milliót fizetett volna.

A bő esztendők vége?

A Tv2 és az RTL Klub már december óta próbálkozik a díjcsökkentéssel, az ORTT azonban eddig minden kérelmüket visszadobta. Múlt héten azonban megváltozott a testületi tagok véleménye, és a szocialista, illetve a szabaddemokrata tagok már arról beszéltek, hogy a válság kihívásaira az ORTT-nek is válaszolnia kell. Kedden délelőtt Ladvánszky György szocialista, jelölt kérdésünkre azt mondta, hogy még átnézi a pro és a kontra érveket szavazás előtt, de az biztos, hogy a díjtételek átalakítása elkerülhetetlen.

A legfontosabb indokok közt szerepel a válság mellett az is, hogy a kábeltévék előretörésével a két országos adó nézettsége csökken, így tulajdonképpen a frekvencia kevesebbet ér. Az igazság azonban az, hogy a kábelcsatornák nézettségi növekedése ellenére a két nagy csatorna reklámbevételei folyamatosan nőnek, ráadásul a kábelpiac jelentős része az RTL Klubhoz köthető IKO tulajdonában van, illetve az RTL cége értékesíti sok lábeladó hirdetési idejét.

A Tv2 és az RTL Klub annak ellenére reménykedhet a díjcsökkentésben, hogy tavaly mindkét cég rekordárbevételt ért el, az RTL Klub 35,6 milliárd forintot termelt, míg a Tv2 26,5 milliárdnyi bevételnek örülhetett. Ez úgy tudjuk, hogy körülbelül 6 milliárd forint adózás előtti nyereséget jelenthet az RTL Klubnál, és 4 milliárdot a Tv2-nél.

Alig másfél hónapja mindkét csatorna lelkes sajtóközleménnyel ünnepelte a sikert, most mégis mindketten a válságra panaszkodnak, nem is teljesen alaptalanul. Információnk szerint ugyanis az RTL Klub reklámbevételei az első három hónapban 15 százalékkal estek az előző év hasonló időszakához képest, és a Tv2-nél is ugyanennyivel kevesebb lehet a bevétel. (A Tv2-nél tíz százalékos leépítés volt, míg az RTL Klub több szerkesztőségében is tíz százalékkal csökkentették a dolgozók fizetését a válság miatt).

A kérdés csak az, hogy a válság miatt csökkenő bevételek miatt az állam elengedheti-e a koncessziós díjakat olyan cégek esetében, amelyek azért nem állnak rosszul, a Tv2-t, és az RTL klubot sem fenyegeti csőd, a Tv2-t tulajdonló ProSiebanSat1-csoport ügyvezető igazgatója az Indexnek még azt mondta, hogy felékszültek a válságra, amely egyébként sem az országos adókat érinti majd a legsúlyosabban.

Sőt, úgy tudjuk, hogy mindkét adó megtalálta már a megspórolt koncessziós díj helyét: a Tv2 szinte pontosan ennyit költött a Bajnokok Ligája jogainak megszerzésére, információink szerint az RTL Klub pedig már készül a Celeb vagyok, ments ki innen újabb szériájának forgatására, az argentínai forgatás költsége várhatóan több mint félmilliárd forint lesz.

Ellehetetlenítené a közmédiát

Ha közel kétmilliárd forinttal kevesebbet fizetne a két országos kereskedelmi csatorna, az a közszolgálati televíziót lehetetlenítené el, illetve a haldokló digitális átállás népszerűsítésére szánt alapot rövidítené meg, mivel a koncessziós díjból származó pénzeket az MTV és a Duna Televízió kapja, a többit meg a digitális átállásra fordítják. (A médiatörvény rendelkezése alapján az RTL Klub koncessziós díja az ORTT egy külön pénzalapjába folyik be, és csak a digitalizációra fordítható, míg a TV2 díjából hetven-harminc arányban osztozik a Magyar Televízió és a Duna Televízió. A tévék már most jelezték, hogy a Bajnai-csomag egyéb megszorításai mellett ellehetetlenítené őket a forrásmegvonás. A kieső pénz legkevésbé a digitális átállásra fordított alapból hiányozna, hiszen a tavalyi 800 millió forint is még mindig a számlákon pihen, nem tudtak elkölteni erre a célra.)

Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke szerint "bedőlhet" a hazai médiarendszer, ha a testület többsége megszavazza a javaslatot: nemcsak a két közszolgálati tévé alól húznák ki a szőnyeget azzal hogy egymilliárddal kevesebbet kapnának, de nem jutna pénz sok olyan helyi rádió és televízió támogatására sem.

Az ORTT fideszes delegáltja, Szalai Annamária szerint pedig egyenesen törvényellenes lenne megszavazni a koncessziós díj csökkentését, mivel az ORTT költségvetését érintő kérdésekben csak az Országgyűlésnek van hatásköre. Ha ma délután az ORTT megszavazza a csökkentést, akkor a fideszes delegált várhatóan a bírósághoz fordul.

Ezzel a lépéssel akár egy jól kidolgozott háttéralkut is akadályozhat az ellenzéki jelölt, hiszen a Hírszerző információi szerint a díjcsökkentést azért szavazza meg az ORTT, mert cserébe a Tv2 és az RTL Klub nem akadékoskodik tovább, hanem részt vesz a digitális földfelszíni sugárzásban, és szerződést köt az Antenna Hungáriával.

A baj csak az, hogy már a lejárt koncessziós szerződést is azért hosszabbították meg 2005-ben tovább hét évvel új pályázat és a díj emelése nélkül, mert a két adó azt ígérte, hogy támogatja a digitális átállást.