Zalán
2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Meghackelték a Maurice Jarre halálhírét

2009.05.07. 16:30
Maurice Jarre zeneszerző Wikipédia-szócikkét halála után pár órával átírta át egy ír diák. A hamis idézetet sok tekintélyes lap átvette. Most a Guardian elnézést kért a hibáért.

A Wikipédia Maurice Jarre zeneszerzőről szóló szócikkébe csempészett álidézettel tréfálta meg a médiát egy ír egyetemi hallgató.

„Halálom pillanatában egy végső keringő csendül majd a fejemben" - idézte Maurice Jarre Oscar-díjas francia zeneszerzőt márciusban a komponista elhunyta alkalmából publikált nekrológjában a világsajtó.

A megható idézettel csupán egyetlen gond volt, mégpedig az, hogy nem a világhírű komponista, hanem egy ír diák elmeszüleménye. A 22 éves Shane Fitzgerald, aki a szociológiát és közgazdaságtant hallgat a dublini University College-ban, közvetlenül Maurice Jarre március 30-án bekövetkezett halála után írta meg az idézetet, majd "megszerkesztette" a Wikipédiát.

Fitzgerald állítása szerint arra számított, hogy blogok vagy legfeljebb kis helyi lapok veszik át ellenőrizetlenül az idézetet.

"Tévedtem, Nagy-Britannia, India, Amerika, Ausztrália tekintélyes sajtóorgánumai is szerepeltették az idézetemet nekrológjukban" - hangsúlyozta Shane Fitzgerald cikkében, amely az Irish Times csütörtöki számában látott napvilágot.

A brit The Guardian volt egyike azoknak az újságoknak, amelyek kénytelenek voltak kiigazítani a gyászjelentést, és magyarázkodhattak, hogy a hamis idézet eredetileg a Wikipédiában szerepelt, mielőtt különböző honlapok átvették volna.

"A történet morális tanulsága nem az, hogy az újságíróknak kerülniük kell a Wikipédia használatát, de nem használhatják az ott szereplő információt anélkül, hogy vissza ne keresnék az eredeti forrást" - hangsúlyozta Siobhain Butterworth, a The Guardian olvasószerkesztője.