A Bors a válság egyetlen nyertese

2009.05.12. 16:43 Módosítva: 2009.05.13. 19:41
A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség adatai alapján a Nemzeti Sport tavaly nyár óta elvesztette olvasói 14 százalékát, de a Borson kívül az összes napilap eladási számai nagyot zuhantak.

Az, hogy a válság nem kíméli a nyomtatott sajtót, eddig sem volt titok, de hogy mennyire nem, az csak a MATESZ napokban nyilvánosságra hozott jelentéséből derül ki. Sorozatunk első részében a napilapokat néztük meg. Összehasonlításként a tavalyi év válságmentes, 3. negyedévi összes értékesített példányszámról szóló adatait vetettük össze a 2009 első negyedévi adatokkal.

Az adatokból az derül ki, hogy a napilapok piacán egyedül a Bors nem szenvedett vereséget, nemhogy csökkent volna az értékesített példányszáma, hanem még nőtt is. Tavaly júniustól idén márciusig nyolcezer új olvasót szereztek, így már 91 ezer példányban kel el naponta.

A Napi Ász nem küldte el az adatait a MATESZ-nek, így nem tudjuk, hogy rájuk milyen hatással van a válság, azt viszont igen, hogy a Blikk igencsak rosszul járt. A tavalyi év harmadik negyedévében még majdnem 234 ezret értékesítettek belőle naponta, míg ez idén márciusra 213 ezerre csökkent. Ilyen nagymértékű, húszezres veszteséget egyik lapnak sem sikerült produkálnia.

De ezzel a 8,9 százalékos veszteséggel is csak a másodikak a Nemzeti Sport után, aminek mintegy 11 ezres eladott példányszám csökkenéssel (79 ezerről 68 ezerre) kell számolnia, és így 13,9 százalékkal ők vezetik a vesztesek toplistáját. Őket követi a Népszabadság, amelyik tavaly nyáron még 105 ezer példányban kelt el, idén viszont már csak 96 ezren veszik (-8,5 százalék).

A Magyar Nemzet nem szenvedett ilyen vereséget, mindössze négyezerrel kevesebben (-7 százalék) adnak ki rá pénzt reggel az újságosárusoknál, így idén tavasszal 53 ezer értékesített példányszámmal büszkélkedhetnek. A Népszavának így aztán van minek örülnie, mínusz hétszázas eladott példányszám csökkenésével (20 ezerre) és 3,3 százalékos veszteségével szinte már a nyertesek közé sorolható.

A Magyar Hírlapot és a Napi Gazdaságot nem auditálják, utóbbira azonban valószínűleg ugyanolyan kisebb mértékű csökkenés lehet a jellemző, mint a Világgazdaságra, amelyikből ötszázzal kevesebbet adnak el naponta (11 ezer példányt), és ez 4,3 %-os veszteséget jelent számukra.