Gianni 510 forintos menüvel mentené a magyar menzát

2009.05.13. 14:54
A szentendrei menzán Gianni új műsora, a Nagy étteremalakítás miatt nyúlpörköltet főzött. az utolsó forgatási helyszínen jártunk, hogy kiderüljön, mivel lehet felváltani a mócsingos sertéspörköltet.

Mostanában harangoztuk be, hogy a Viasat3 Nagy étteremalakítás Giannival című produkciója olyan menzák, iskolai ebédlők jelentkezését várja, amik semminek nem örülnének jobban, mint hogy Gianni és csapata fenekestül felforgassa őket. Jelentkező volt is egy csomó, a nyertes meg egy szentendrei gimnázium lett, aminek ebédlője kellően lepukkant volt az átalakításhoz. Ez az epizód majd jó néhány hét múlva kerül adásba, de mi már most körbeszaglászhattunk az utolsó forgatás helyszínén. Az első ami föltűnt, hogy nem a szokásos tojásleves szag csapott minket orron a menza környékén, hanem normális kajaszag. Így már nem is az igazi.

Itt a konyhás nénik behúzódtak egy sarokba, a kondérok előtt meg Fabio bohóckodott a szakácsgatyájában, amiben kábé úgy nézett ki, mint Asterix, a gall.

Odaértünkkor a forgatás épp szünetelt, ezért elkaphattuk a show néhány szereplőjét egy pár szóra. Giannitól egyből meg is kérdeztük, hogy szerinte tudja-e tartani azt a színvonalat ez a menza, amit most kitűztek elé.

Gianni szerint nem valószínű, pedig 510 forintból, ami egy gyerekre jut, szerinte simán ki lehet hozni egészséges és jó menüt. A gyerekek étkezése kulcskérdés - fejtegette az olasz séf -, mert ha gyerekkorukban moslékot kapnak, meg gyorsfagyasztott készételt, akkor olyan fogyasztókká válnak, akik felnőtt korukban is moslékot fognak enni, és nem lesznek fogékonyak a kifinomultabb ízekre.

Gianni elárulta, hogy a legdurvább dolgokat nem is mutatták meg a nézőknek a sorozatban, mert nem akartak annyira alázni ("Megmutattuk a sebet, de nem dugtuk bele az ujjunkat" - idézett egy étvágykeltő mondást), és nem akart ordibálni sem a személyzettel, mert attól úgyse megy át jobban az üzenet, vagyis hogy egy vendéglő ne legyen koszos, meg igénytelen. Gianninak ugyanis nemcsak a show fontos, hanem hogy valami koncepciót mutasson a lepusztult magyar gasztronómiai ugaron bóklászó vendéglátósoknak.

Gianni többször leszögezte, hogy a magyar konyhában igenis nagy lehetőségek vannak, de nem használjuk ki, az éttermek egysíkúsodnak, vidéken ugyanazt akarják elénk tolni, mint egy belvárosi étteremben. Hol adnak gyöngytyúkmellet, kakaspörköltet? Hol lehet enni egy jó agyvelőt? (Én egyébként tudom, de nem mondom meg.) "De ezt ne úgy vegyétek, hogy egy digó mit szól bele egy olyan világba, ami nem az övé." Nem vettük úgy, mert mi is olvassuk a Bűvös szakácsot.

A menzán Fabio (akiről Gianni azt üzeni mindenkinek, hogy Fabio nagyon nagy király) és Segal Viktor is serénykedett, pedig általában egy részben csak az egyikük főzött. Segal Viktor szerint a forgatás helyszínéül szolgáló kajáldákban sokszor inkább a tulajokkal volt a baj, a személyzet pár helyen sokkal minőségibb konyha felé vitte volna az éttermet, ha nem ütközött volna a tulajdonos ellenállásába.

Kritikai észrevételünkre, hogy a sorozatban nem túl erős a gasztronómiai vonal, Segal Viktor elmondta, hogy rengeteg mindent tanítottak, és mutattak a személyzetnek, késektől kezdve alapanyagokon keresztül a technológiákig, de nem jutott arra idő, hogy ez mind bekerüljön egy-egy epizódba. Azt viszont tervezik Giannival, hogy pár hét múlva visszatérnek az átalakított éttermekbe és leellenőrzik, hogy tartják-e a színvonalat, vagy visszasüllyedtek ugyanoda. De kamerák és stáb nem biztos, hogy lesznek ott.

Közben a stáb és a munkások elkezdték visszapakolni a pirosra mázolt székeket és asztalokat az ebédlőbe, aminek a falán rózsaszín, festett kiscsajok integettek, pont úgy, mintha nem is egy krétaszagú gimnáziumban, hanem egy önfeledt honolului nyaraláson volnának.

Lang Viktória, a reality belsőépítésze a terem végéből tartotta szemmel a terepet és a munkásokat, és hogy minden a helyére kerül-e. Kiderült, hogy egy-két nap állt rendelkezésére az étterembelsők megtervezésére. Ha hétfőn megnézik az éttermet, akkor keddre megvannak a tervek, ezalatt kipakolják a helyiségeket, és jöhet a renoválás. Ez elég húzós tempó, úgyhogy le is van szívva az agyuk rendesen.

Lang Viktóriát nem várt nehézségek elé állította az iszonyatos színvonal, hiszen azt találták ki, hogy minden adásban valami újdonsággal jönnek elő. De amikor a harmadik étteremnél mondta el, hogy úristen, de lepukkant, de koszos, akkor egy kicsit megijedt, hogy a nézőknek ez nagyon unalmas lesz. Persze utólag kiderült, hogy a nézőnek pont ez az érdekes, de mivel most kezdett tévézni, és az építész szakmából kilépni egy egészen más területre, ezért ez furcsa volt. Lang Viktória biztosított minket, hogy az epizódokban látható mocsok mind igazi volt, nem ők találták ki, hogy 'jövünk ide egy hónap múlva, innentől ne takarítsatok'. "De az, hogy Budapesten és környékén tényleg ennyi igénytelen étterem van, ahová nem mennél be sosem, vagy ha bemennél, akkor megijedsz, hogy koszos leszel, ez meglepett." És persze az is, hogy elvileg vendéglátósokról van szó, de mintha nem akarnának igazán vendégül látni, ez nekik inkább pénzkeresés, meg vállalkozás, de nem vendégül látni akarnak.

Egyébként a diákok Giannira való tekintettel pizzát, pasta al fornót, nyúlpörköltet krumplipürével, desszertnek pedig túrós süteményt kaptak.