Két lehetősége van a díjcsökkentésre az RTL-Tv2 párosnak

2009.05.13. 09:56
Már csak két ülést tart a díjfizetési határidő lejárta előtt a médiahatóság; ha addig nem bírálja el kedvezően a két országos kereskedelmi csatorna koncessziósdíj-csökkentési kérelmét az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), az RTL Klubnak és a TV2-nek az eredeti módszerrel számított összeget kell lerónia.

Szerződéseik alapján a két csatornának az éves díjat május 30-ig kell előre lerónia, ha ezt elmulasztják, az a szerződés súlyos megsértésének minősül.

Az ORTT ügyrendjének egyik kitétele ugyanakkor szinte korlátlan lehetőséget ad a testületi tagoknak a kérdés tárgyalásának elodázására. A 7/A paragrafus szerint ugyanis "a testületi tag az ülést megelőzően írásban kérheti, hogy az általa benyújtott előterjesztést és módosító indítványt a jelenlétében tárgyalja meg a Testület".

A megkötés csupán annyi, hogy ezzel a lehetőséggel ki-ki "az adott előterjesztés és módosító indítvány tekintetében egy alkalommal élhet". Így, ha a jövő szerdai és a következő hét csütörtöki tanácskozása előtt is érkezik ilyen kérés, akkor vagy rendkívüli ülésen foglalkozhatnak a témával, vagy kifut a testület az időből a két televízió díjcsökkentése ügyében.

Jelenleg egymással párhuzamosan fut két anyag a témában, formálisan ugyanis nem került le az ORTT napirendjéről az az indítvány, amely megfelezné a két társaság által fizetendő, 1,8-1,9 milliárd forintos összeget. De foglalkoznak azzal az utóbbi időben ennél jóval nagyobb visszhangot kiváltó előterjesztéssel is, amely magát a számítási rendszert alakítaná át, fix összeg helyett a nettó árbevétel arányában határozná meg a kötelezettséget.

A tévék esetében 3,5, az országos rádióknál 10, míg a regionálisaknál és a helyieknél 7 százalékos arányt rögzítene a javaslat, amely csak a legkisebbeknél tartalmazna előre meghatározott összegű - évi 50 ezer forintos - kötelezettséget; az Országos Rádió és Televízió Testületnek akkor kellene kezdeményeznie a díj felülvizsgálatát, hogyha az új alapon számított összeg kisebbnek ígérkezik a jelenleg fizetettnél.