Majtényi időt nyert a Tv2-vel és az RTL-lel szemben

2009.05.20. 19:04 Módosítva: 2009.05.20. 19:11
Ma egy konferencia miatt nem tudtak dönteni a két kereskedelmi adó koncessziós díjának megfelezéséről, amit a szocialisták és a szabaddemokraták támogatnak. Ha az ellenzéki küldöttek és az ORTT elnöke jövő héten is elhalasztja valamilyen kifogással a döntést, utána már nem is lesz értelme. Az MSZP és az SZDSZ ugyanis csak attól fél, hogy ha nem csökkentik a díjakat, a két csatorna keményen bánik velük hírműsoraiban a parlamenti választások alatt.

Szerdán sem tudott dönteni a Tv2 és az RTL Klub koncessziós díjának felére csökkentéséről az Országos Rádió és Televízió Testület. A két csatorna tavalyi rekord-árbevétele ellenére a világgazdasági válságra hivatkozva kérte, hogy egy-egy milliárddal csökkentsék a befizetendő díjat.

A kérelmet az ORTT szocialista és szabaddemokrata delegáltjai támogatják, az Index információi szerint többek közt azért, hogy a két adó csatlakozzon a digitális földfelszíni sugárzáshoz, illetve azért, mert félnek, hogy a Tv2 és az RTL Klub a parlamenti választások előtt hírműsoraiban a kormány és a két párt ügyeivel többet foglalkozna, mint most. A díjcsökkentést ellenzi emellett Majtényi László, az ORTT elnöke is.

Majtényi és az ORTT ellenzéki jelöltjei a mai halasztással nem csak dacolnak a szocialista és liberális ORTT-tagokkal, a halogatással akár meg is nyerhetik a meccset. Május 30-ig kell ugyanis befizetnie a Tv2-nek és az RTL Klubnak az idei koncessziós díjakat, addig már csak a jövő heti ülés van hátra, ha addig nem születik döntés, akkor idén már mindenképpen a régi díjat kell fizetniük a csatornáknak. Jövőre pedig május végéig biztos lezajlanak a választások, vagyis egyik párt sem lesz érdekelt a díjcsökkentésben.

A mostani ülés azért maradt el, mert Tirts Tamás testületi tag hivatalosan távolmaradt, a Magyar Tudományos Akadémia által szervezett „A közszolgálatiság és verseny problematikája a médiapiacon, különös tekintettel a digitalizáció folyamatára" elnevezésű konferencián vett részt. Úgy tudjuk, hogy a jövő héten pedig Majtényi László fog hivatalos ügyben külföldre utazni.