Visszavonták a Tv2 és az RTL koncessziós díjának átalakítását

2009.05.21. 00:40
Visszavonta a koncessziós díjak rendszerének átalakítására irányuló indítványát Tímár János, az ORTT szabaddemokrata tagja, de azért nem kerül le napirendről a díjemelést szorgalmazó felvetés.

A teljes díjrendszer átszabását szorgalmazó Tímár János, a testület SZDSZ által delegált tagja azzal indokolta indítványa visszavonását az MTI-nek: az volt a célja, hogy egységes és normatív, a jelenleginél igazságosabb díjrendszer lépjen a mostani szisztéma helyébe, de ez "viszonylag széles" testületi támogatás nélkül nem vihető keresztül, márpedig javaslata beterjesztése után kiderült számára, hogy erre esély sincsen.

A díjat a mostani, fix összeg helyett a nettó árbevétel arányában megszabó javaslat így "ebben a formájában, úgy gondolom, nem megvalósítható" - mondta a kezdeményezés utóéletével kapcsolatos kérdésre, megjegyezve, a jövőben is küzdeni fog a részmegoldások ellen. Az Index által megkérdezett jogászok szerint egyébként a javaslatot nem is szavazhatta volna meg az ORTT, hiszen ehhez az új rendszerhez a médiatörvényt is meg kellett volna változtatni, ehhez viszont az Országgyűlés kétharmados többségének akarata szükséges.

Tímár János indítványa a nettó árbevétel 3,5 százalékára változtatná a televíziók által fizetendő díjat. Ez az RTL Klub esetében 1,25 milliárd, a TV2 esetében körülbelül 930 millió forintot jelentene, szemben a jelenlegi, évi 1,8-1,9 milliárd forinttal.

Rádiók esetében viszont kétszer ekkora rátát vezetett volna be. Az alig másfél oldalas dokumentumban a kezdeményező nem jelöli meg pontosan, miért ekkora arányt javasolt az egyes esetekben.

Azért felezni még akarnak

A szerdai ülés több résztvevőjének elmondása szerint a másik javaslatot beterjesztő Ladvánszky György MSZP-delegált is jelezte, hogy módosítja indítványát, de úgy, hogy a két országos kereskedelmi televízió díjcsökkentésének kérdését egy későbbi időpontban tárgyalják. Mindez az Index információi szerint válasz az ellenzéki delegáltak és az ORTT elnökének halogatására. A díjcsökkentést nem támogató tagok ugyanis információink szerint azért akadályozzák a kérdés megszavazását, mert a két kereskedelmi csatornának május 30-ig be kell fizetnie az idei díjat, tehát ha addig nem születik döntés, akkor már csak a jövő évi díjakat mérsékelhetik. Az Index információi szerint a szocialista delegáltak többek közt azért támogatják a koncessziós díj csökkentését, mert attól tartanak, hogy a parlamenti választási kampányban rosszul érintené őket, ha az RTL Klub és a Tv2 hírműsoraiban az eddiginél többet és kritikusabban foglalkozna a pártok ügyeivel.

A csökkentési javaslatoktól eltérően nem kerül le a napirendről a díj 10 százalékos emeléséről szóló indítvány. A javaslattevő, a KDNP delegáltjaként az ORTT-be került Tirts Tamás azt közölte az MTI érdeklődésére: nem látja indokát, hogy visszavonja kezdeményezését.

Mint mondta, múlt csütörtökön benyújtott indítványa - amelyet azzal indokolt, hogy az RTL Klubot és a TV2-t működtető társaság is "nagyon komoly nyereséggel" működik - a rossz anyagi körülmények között működő közmédiumokat is pluszforráshoz juttathatja, de alkalmas lehet arra is, hogy csökkentse a digitális átállás terheit, például úgy, hogy a szegénysorsúak dekóder- (azaz set-top box) vásárlására fordítják.

Szerdán egyébként a KDNP-s ORTT-tag, Tirts Tamás kérésére napolták el a két országos kereskedelmi televízió díjcsökkentési ügyét.