Rafael
19 °C
33 °C

Elbénázta az évszázad amerikai botrányát a New York Times

2009.05.26. 13:26 Módosítva: 2009.05.26. 13:40
A New York Times két egykori újságírója állítja, a lap jóval korábban tudott a Watergate-botrányról, mint a Washington Post, csak az újságnál elkallódott a Richard Nixon bukásához vezető történet.

1972-ben járunk, a New York Times újságírója megdöbbentő információkkal sündörög oda a szerkesztőjéhez: az FBI igazgatója épp most hozta tudtára, hogy a korábbi igazságügy-miniszter, de talán maga Nixon elnök is érintett a két hónappal azelőtt történt Watergate betörésben. Az újság azonban hagyta veszendőbe menni a tippet, így végül a Washington Post, és Bob Woodward, illetve Carl Bernstein vált legendává.

A már visszavonult Robert H. Phelps szerkesztő frissen megjelent memoárja kapcsán hétfőn törte meg az évtizedes csendet, történetét az azóta ügyvédként tevékenykedő egykori riporter, Robert M. Smith is megerősítette.

A jogi egyetemre tartó Smith utolsó munkanapját töltötte a Times washingtoni irodájában, utolsó munkaebédjét éppen L. Patrick Gray ügyvezető FBI-igazgatóval fogyasztotta el 1972. augusztus 16-án. Beszélgetésük témája a Watergate-betörés volt, és Gray nem tagadta azokat az információkat, melyek szerint a szálak igen magasra, egészen az ovális irodáig vezetnek.

A szerkesztő azonban nem látta megalapozottnak a fülest, és Smith távozása után maga is egyhónapos vakációra ment. A többi pedig már történelem: szeptemberben a Washington Post hozta a Nixon bukásához vezető sztori első szálait.