SMS-botrány az American Idolban

2009.05.27. 15:06 Módosítva: 2009.05.27. 17:44
Az amerikai Megasztár döntőjében az esélytelen Kris Allen nyert, de lehet, hogy csak az egyik főszponzor hathatós segítségével. Az AT&T pártatlansága az ügyben megkérdőjelezhető.

A nálunk Megasztár néven ismert énekes-tehetségkutató amerikai verziója nyolcadik éve számít a tévés évad egyik legnézettebb műsorának, hétről-hétre 20-25 millió nézőt ültet le a képernyők elé, és keres dollármilliókat a gyártó FreemantleMedia-nak és a Fox tévétársaságnak. A műsor olyan neveket termelt ki eddig, mint a kétszeres Grammy- és négyszeres American Music Awards-győztes Kelly Clarkson vagy a négyszeres Grammy-díjas Carrie Underwood. Az idei döntő eredményének hitelességét viszont máris megkérdőjelezik.

Rasszisták, csalók, tehetségtelenek

Az American Idol eddig sem volt híján a botrányoknak: az egyik korábbi műsorvezető azzal vádolta meg a készítőket, hogy a győztesek felett totális befolyással bírnak, és csak azok nyerhetnek, akik a műsor producereinek cégéhez igazolnak a műsort követően, a harmadik évadban a vendégzsűritag Sir Elton John rassziszmust kiáltott, amikor az egyik kiszavazásra három fekete énekesnőt juttattak a szavazók, a tavalyi műsor egyik versenyzőjéről pedig azt állították hogy csak azért került be a műsorba, mert fahangja és idétlen külseje ellenére a nézők imádták, és kellett a nézettséghez.

Ezek persze lehetnek akár gondosan megkreált műbalhék is, mint mondjuk a Megasztárban megsértődő versenyzőkről szóló bulvárcikkek itthon, vagy a kóristalányba belehabarodó és családját faképnél hagyó mackós külsejű énekes története, ki tudja. A most kibontakozóban levő botrány azonba ennél kicsit tovább mutat, és kísértetiesen emlékeztet a Tv2 műsorát is érintő szavazásos kalamajkára. Bár míg nálunk egy állítólagos műszaki zavar miatt nem lehetett szavazni egy bizonyos versenyzőre, a tengerentúlon pont ennek ellenkezője történt: a döntőt nyerő Kris Allenre túl sok szavazat érkezett.

Mindenki egyenlő

Az American Idol a hazai Megasztárral ellentétben - elméletben - egyenlő feltételeket biztosít a versenyzőknek, hiszen a középdöntőktől kezdve, amikortól nem a zsűri, hanem az SMS-ek és a telefonhívások döntenek a kiesők személyéről, csak meghatározott ideig (a műsor vége után számított két órán át) lehet szavazni, nem pedig úgy, hogy bizonyos versenyzők még nem is énekelhettek, de a szavazatokat a többiekre már lehet küldeni - lásd Megasztár.

Az USA-ban ráadásul csak az SMS-szavazatokért kell fizetni, a voksokat telefonon 1-800-kezdetű, azaz ingyenes számokon lehet leadni. Míg az első évadban 20, a másodikban 24, a harmadikban pedig 50 millió szavazat érkezett a két döntősre, az idei, nyolcadik kiadás fináléjában küzdő Adam Lambert és Kris Allen a műsor egyik fő támogatója, az AT&T telefontársaság szerint 100 millió szavazatot kapott.

Amint ismertté vált a végeredmény, és kiderült, hogy a jóval esélyesebbnek tartott, és a készítők által is egyértelműen favorizált Adam Lambert kikapott a lesajnált Kris Allentől, máris elkezdődtek a találgatások. Egyes források Lambert homoszexualitására kenték a vereséget, mások szerint a zsűri részrehajlása váltott ki egyfajta dacreakciót a szavazókban, de míg ezek csak találgatások voltak, tegnap óta már komoly vádak is érték az AT&T-t. Egy Arkansas állambeli újság, az Arkansas Post-Democrat hétvégi számában jelent meg egy riport arról, hogyan várták és nézték végig Kris Allen szülővárosának lakosai a döntőt, és ebben a cikkben lehetett azt is olvasni, hogy a nagy kivetítők elé összegyűlt rajongók között az AT&T alkalmazottai járkáltak az adás alatt, és arra biztatták őket, hogy vegyék igénybe az általuk felállított, ingyenes szavazóállomásokat.

Tömeges üzenetküldés

A telefonokból a cikk szerint ötvenet vittek el csak erre az egy bulira (ki tudja, hány ilyenre került sor az államban), és ami még érdekesebb, a résztvevőket nem az ingyenes szám hívására, hanem az SMS-küldésre buzdították, sőt, megmutatták nekik, hogyan tudnak egyszerre tíz üzenetet is elküldeni ugyanarra a számra.

Ez utóbbival van a legnagyobb probléma egyébként, hiszen ha beigazolódik, hogy a műsor egyik főszponzora, illetve annak alkalmazottai olyan módszerekre beszélték rá a szavazókat és adtak nekik lehetőséget az ingyenes szavazásra, amit egyébként az Idol szabályzata rosszall (pontosabban az áll benne, hogy a szervezők fenntartják a jogot arra vonatkozóan, hogy a "block voting" eszközével élő, azaz egyszerre több SMS-t küldő nézők szavazatait figyelmen kívül hagyják, ami elég homályos, mert titltásnak nem igazán nevezhető), akkor a telefontársaság a büdös életben nem mossa le magáról a csalás vádját.

A legegyszerűbb persze az lenne, ha nyilvánosságra hoznák a végeredményt, és kiderülne, hogy Allen nem mondjuk 23 441 szavazatnyi különbséggel, hanem 20 milliós fölénnyel nyert, mert ebben az esetben mindegy, hogy a vidéki kivetítők alatt vadul gombokat nyomogató rajongók hány üzenetet küldtek el, de a Fox meglepetésre és az előző évadokban bevált szokással ellentétben nem hozta nyilvánosságra a szavazás végeredményét. A keserű szájíz persze az arányok ismeretében is megmaradna, hiszen az már kiderült, hogy a Lambertet támogatók hasonló szervezett bulijain nem jelentek meg az AT&T emberei és a legendás ingyentelefonok.