A köztévéket dühíti, hogy az RTL és a Tv2 részletfizetést kér

2009.05.28. 11:24
Az MTV és a Duna TV vezetője is levélben fordult az ORTT elnökéhez, hogy ne kaphasson részletfizetési lehetőséget az RTL Klub és a Tv2 az idei koncessziós díjra.

„A részletfizetés nemcsak tervezett forrást vonna el, de instabillá is tenné az MTV gazdasági helyzetét, hiszen idei üzleti tervüket abban a hiszemben állítottuk össze, hogy az eddigi rend szerint, évente és előre fizet a két csatorna" - írta Medveczky Balázs, az MTV ügyvezető alelnöke. Az RTL Klub által befizetett összeg a digitalizáció céljait szolgálja, a Tv2 díját pedig 70:30 arányban osztják meg az MTV és a Duna TV között a médiatörvény rendelkezései alapján.

A költözésre sem jutna

„Ez a pénz alapvető feltétele a költözéssel összefüggő beruházások, valamint szolgáltatások finanszírozásának" – tette hozzá ügyvezető alelnök, megjegyezve, aki szerint pluszköltséget jelentene, ha a kieső bevételt más forrásból kellene előteremteni.

Az egyoldalú kedvezményekkel megborulhat a médiapiac kényes egyensúlya, aggódik Cselényi László, a Duna Televízió elnöke. Az idei üzleti tervük összeállításánál ők is a hatályban lévő fizetési renddel számoltak. Cselényi levelében azt is megemlíti, hogy tavaly az RTL Klub és a Tv2 rekordprofitot könyvelhetett el.

 A TV2 új utakat keres

Kedden jelent meg, hogy részletfizetést kért idei koncessziós díjára az RTL Klub és a Tv2 is. „Tettünk már egy lépést annak érdekében, hogy racionalizáljuk a működésünket – mondta el Várdy Zoltán, a Tv2 vezérigazgatója. - A műsorszolgáltatási díjunkat próbáltuk csökkenteni, ez egyelőre nem ment át, és keressük az újabb utakat."

Az ORTT múlt keddi ülésén jelentette be az SZDSZ által delegált Tímár János, hogy visszavonja a hazai koncessziósdíj-rendszert átalakító javaslatát, amely a jelenlegi 1,8-1,9 milliárd forintról 1,25 milliárdra mérsékelte volna az RTL Klub, s körülbelül 930 millió forintra a Tv2 által fizetendő összeget. A díj felezését felvető Ladvánszky György (MSZP) azt jelentette be, hogy a május végi díjfizetési határidő utánra halasztaná javaslata tárgyalását.