Azonnal nyilvánosságra hozzák az MTV székházszerződését

2009.06.10. 15:30 Módosítva: 2009.06.10. 15:34
A Magyar Televízió kuratóriumának döntése szerint nyilvánosságra kel hozni a köztévé új székházának szerződését. De azért azt megvizsgálják, hogy mely passzusok nyilvánosságra hozatala sértheti az építtető-bérbeadó jogait.

Azonnal nyilvánosságra hozza a Magyar Televízió új, óbudai székháza bérleti és üzemeltetési szerződésének konstrukcióját a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége.

A tizenöt tagú testület három tartózkodás mellett, tíz támogató vokssal hozta meg döntését. A Magyar Televízió néhány hónapja kezdett beköltözni a társaság új, óbudai gyártóbázisára, és a költözés a hónap végén már be is fejeződik.

A kuratóriumi elnökség május 13-i ülésén több tag közlése szerint is úgy döntöttek: még ebben a hónapban nyilvánosságra hozzák a székházszerződést, felkérve egyben a testület jogi szakértőjét, hogy vizsgálja meg, mely passzusok nem tehetőek közzé (néhány passzus közlését a bérbeadó-üzemeltető Millenniumi Média Kft. kifogásolja). Akkor elmondták, hogy az ellenzéki KDNP javaslatára a testületbe került Balogh László elnökhelyettes és a három Fidesz-jelölt tag felvetését több szocialista delegált távollétében hagyták jóvá. Azután, hogy Balogh László átvette az ülésvezetést a távozó, a kormányoldal által delegált Czeglédi László kuratóriumi elnöktől.

A testület Fidesz és KDNP által delegált tagjai régóta követelik a megállapodás nyilvánosságra hozatalát: legutóbb május elején, az új épületben tartott első kuratóriumi elnökségi ülés előtt tartott sajtótájékoztatón adtak hangot a konstrukcióval kapcsolatos kifogásaiknak. Szabó László (Fidesz) elnökségi tag ott arról beszélt, hogy a negyven esztendőre szóló szerződés ideje alatt az Állami Számvevőszék tavaly nyári becslése szerint 115 milliárd forintjába kerül az MTV-nek a bérlet, ám a végösszeg - például az euróban kikötött összeg és az árfolyam-ingadozás miatt - "teljességgel kiszámíthatatlan".

Balogh László (KDNP) elnökhelyettes azt mondta, hogy a végül elfogadott banki konstrukcióban az MTV maga is megépíthette volna az ingatlant, és akkor a hitelek visszafizetése után saját tulajdonában maradt volna az épület.