Pixeles lesz a Bajnokok Ligája és a Forma–1

2009.06.10. 13:27 Módosítva: 2009.06.10. 13:27
Májusban a Tv2 és az RTL Klub is csatlakozott az első digitális multiplexhez, de hiába, mert csak kis sávszélességet vettek az Antenna Hungáriától, hogy ezzel évente százmilliót megspóroljanak. Kis tévén, vagy régi crt-készüléken nézve nem rossz a csatornák adása, de egy nagy plazmatévén már nem lesz olyan tűéles a kép, mint ahogy a digitális átállás marketinganyagaiban ígérik.

Digitális képminőség. A tévés csomagokat kínáló cégek marketingeseinek kedvenc kifejezése lett mostanában, mert ami digitális, az új, az modern, és ugyebár mindenképpen, jobb, mint a régi, elavult analóg. Pedig aki látott már valaha pixeljeire eső Youtube-klipeket vagy nyolcvan megabájtra tömörített egész estés mozifilmeket, az tudhatja, hogy a digitális csak más. Nem lesz szemcsés a kép, nem zizeg, csak kockákra esik, a hang nem recseg, hanem hidegen sípol.

A digitális földfelszíni sugárzást kínáló Antena Hungária honlapja szerint például a digitális vétel kifogástalan, zajmentes kép- és hangminőséget jelent: nincs szellemkép, villódzás és színtorzulás. A pixelekről és az utánhúzásról egyetlen szó sem esik.

Anélkül, hogy a műholdas vagy kábelsugárzással foglalkozó szakfórumok mélyére ásnánk magunkat, annyit le lehet szögezni, hogy a digitális jel csak akkor ad egyértelműen jobb minőséget, ha megfelelő sávszélességen jön, vagyis ha nem tömörítik túlságosan az adást. Egyéb esetekben pixeles lesz a műsor, főleg ha nagy képátlójú LCD- vagy plazmatévén nézzük, a gyors mozgásoknál pedig utánhúzás jelentkezhet.

Vagyis nem sokat veszünk észre a hibákból, ha egy stúdióbeszélgetést nézünk a konyhai tévén, viszont elég zavaró lehet, ha egy futballmeccsen csíkot húz a labda, vagy egy akciófilmben szaggatottan menekül a hős, főleg ha vadonatúj büszkeségünkön, a nagy képernyős tévén nézzük a haverokkal.

Tömörítik

A Tv2 és az RTL Klub tavaly decemberben még beperelte a digitális átállás műszaki hátterét adó Antenna Hungáriát, amiért a két csatornára előnytelen szerződést próbáltak rájuk erőszakolni, májusban hirtelen mégis mindkét adó megegyezett a céggel, ráadásul szinte pont ugyanolyan feltételekkel, mint amiket fél évvel korábban még kifogásoltak. Például: annak ellenére leszerződtek 2020-ig az Antenna Hungáriával, hogy decemberben még azt mondták, nem is biztos, hogy életképes lesz ilyen hosszú ideig a digitális földfelszíni rendszer.

A májusban aláírt szerződések alapján viszont a Tv2 és az RTL Klub sem kockázatott sokat: a lehető legolcsóbb szolgáltatást rendelték meg, mindössze két megabitet béreltek az első digitális multipelxen. A sávszélesség pedig, ugye, meghatározza a műsorfolyam tömörítésének mértékét, ami erősen befolyásolja a képminőséget.

Az általunk megkérdezett szakértők szerint a két megabit nagyon közel esik a hagyományos SD-minőség alsó határához mpeg4-es kódolással is: kis tévén vagy kevés mozgásnál a képminőség megfelelő, de mondjuk a Tv2-es BL-közvetítésein vagy az RTL Klub Forma–1-es futamainál egy LCD-tévén már közel sem lesz olyan jó a képminőség, mint azt, mondjuk, egy megfelelőn konfigurált kábelhálózaton megszoktuk.

Információink szerint a digitális földfelszíni sugárzáshoz csatlakozó többi csatorna nem elégedett meg ilyen kis sávszélességgel: az SD-minőségben sugárzó Duna Autonómia, az ATV és a HírTv is 2,9 megabiten sugároz, igaz, hogy az ATV-nek és a HírTv-nek a digitális átállásról szóló törvénybe csempészett politikai alku miatt ez nem kerül egyetlen fillérjébe sem.

Nevük elhallgatását kérő iparági bennfentesek szerint egyébként több mint százmillió forintot spórol évente a Tv2 és az RTL Klub azzal, hogy a Duna Autonómiáénál kisebb sávszélességen terjeszti a műsorát.

Mpeg-4 = mpeg-2/2

A sávszélesség csak a földfelszíni és a műholdas sugárzásnál fontos: nekik van ugyanis szűkös keretük. A műholdas szolgáltatók, mint például a DigiTv vagy a UPC Direct ugyanis nem rendelkeznek saját műholddal, csak sávszélességet vesznek a műholdakon, mondjuk az Astrán, vagyis a tömörítés esetleges csökkentése azonnal jelentkezik az általuk fizetett számlán, míg az adók száma alapján többet szedhetnek be előfizetőiktől, azaz növelhetik a bevételeiket. Vagyis ha adott sávszélességen több adót tudnak sugározni, akkor jól járnak. (Nem meglepő, hogy éppen ezért a tömörítés bajnoka az olcsó műholdas szolgáltatásáról ismert DigiTv, gyakran egy megabit alatti sávszélességén terjeszt egy-egy csatornát, sokan panaszkodnak is a szolgáltatóra a szakfórumokon.)

Mpeg-2 és mpeg-4

Az MPEG az angol Moving Picture Experts Group (magyarul: mozgóképszakértők csoportja) rövidítése. Ez a csoport dolgozta ki az mpeg-1 és mpeg-2 és mpeg-4 szabványokat is. Az mpeg-2 formátumot 1994-ben, az mpeg-4-et 1998-ban szabványosították, mindkettőt videótelefonok és televíziós sugárzás kódolására. Az mpeg-2 formátumot használják például a DVD-ken, az mpeg-4, amelynek elfogadott jelölése az mp4 is sokkal elterjedtebb a webes médiafolyamok átvitelében.

Az mpeg-2 kevésbé tömörít, mint az mpeg-4, azaz a régebbi szabvány nagyobb sávszélességet igényel, illetve a tömörített fájlok nagyobb méretűek lesznek, cserébe viszont a dekódolás hardverigénye kisebb. Ráadásul az mpeg-2-es dekóderek elterjedtebbek, ezért jelenleg lényegesen olcsóbbak, mint az mpeg-4-es dekódereké.

Az Antenna Hungária pedig a csatornákból és nem az előfizetőkből él, hiszen a sugárzás ingyenes, ezért a sávszélesség alapján számláz a multiplexbe felkerült adóknaknak.

A kábelszolgáltatóknak viszont nem számít a sávszélesség, hiszen saját hálózatukon, az Antenna Hungáriától eltérő üzleti modell alapján szórják a műsort: nem nekik fizetnek az adók a sávszélességért, hanem ők fizetnek az adóknak, ők meg ugyebár az előfizetők által befizetett díjakból élnek. Információink szerint a kábelhálózatokban egy átlagos SD-minőségű csatorna 3–8 megabit sávszélességet foglal el, de nem mpeg-4-es, hanem a lényegesen olcsóbb dekóderek miatt gazdaságosabb, de régebbi mpeg2-es tömörítésben. Ez szakértők szerint minőségében 1,5–4 megabitnek felel meg mpeg4-es tömörítésben. Vagyis még a kábelhálózatokon is sugároznak olyan minőségű jelet, ami a kereskedelmi csatornák két megabitjénél kisebb sávszélességet igényelne az Antenna Hungária hálózatán, de a kábelszolgáltatók dinamikusan változtatják a tömörítést: ha egy szoftver úgy érzékeli, hogy az adott műsorban sok a mozgás, vagy egyéb okok miatt indokolt a tömörítés csökkentése, akkor akár nyolc megabitig (ez mpeg4-es kódolás esetén körülbelül négy megabitnek felelhet meg) automatikusan megnövelhetik az adott adó sávszélességét.

Az Antenna Hungária rendszerén azonban számlázási okokból nincs lehetőség a sávszélesség változtatására, hiszen ebben az esetben, ha például túl sok kungfufilmet sugároz az RTL Klub, akkor akár kétszer-háromszor is nagyobb lehet a számlája, így pedig a költségek nem elég átláthatók és nem tervezhetők előre.

Alkut kötöttek

A Tv2 és az RTL Klub tehát hiába csatlakozott a digitális földfelszíni sugárzáshoz, az analóg rendszernél jobb, de azért ingyenes képminőség még nincs garantálva, főleg, ha egy böhöm nagy tévén néznénk kedvenc sporteseményünk. Információink szerint a két csatorna ugyanis csak azt vállalta, hogy felmegy a digitális multiplexbe, hogy ezzel megmentse az értékes tartalom híján nézetlen rendszert.

A digitális átállás kudarca ugyanis nem az Antenna Hungária, sokkal inkább a rossz törvények és a szűklátókörű politikai háttéralkuk hibája. Most újabb politikai háttéralkukkal igyekeznek életet lehelni a földfelszíni digitális sugárzásba. Az egyik ilyen alku az lett volna, hogy a digitális multiplexhez csatlakozásért cserébe a Tv2 és az RTL Klub felezhetné koncessziós díját, ezzel közel egy-egy milliárdot spórolhattak volna. Ez a terv az ORTT ellenzéki delegáltjain megbukott, viszont úgy tűnik, hogy egyéb feltételek lazításában már a jobb- és a baloldal is egyetért: így a digitális átállás megmentésért cserébe a Tv2 és az RTL Klub is indíthat majd tematikus csatornákat.

Hivatalosan egyébként mindkét csatorna elismerte, hogy két megabitet vásároltak csak az Antenna Hungária rendszerén.

„A Tv2 tartalmával segíti a digitális platform sikerét. A platform terjedésével, a nézők számának gyarapodásával előbb-utóbb akár a sávszélesség növelése is szóba jöhet” – válaszolta kérdésünkre Grexa Liliána, a Tv2 vállalati és szakmai kommunikációs csoportvezetője. És kérdésünkre az RTL Klub sem zárkózott el attól, hogy a későbbiekben növelje a megvásárolt sávszélességet.

„Az Antenna Hungária a megrendelők igényei alapján bármikor képes a sugárzás sávszélességének növelésére” – tette ehhez hozzá Tóth András, az AH kommunikációs vezetője.