Megint megpróbálkoznak a médiatörvénnyel

2009.06.13. 16:43 Módosítva: 2009.06.13. 16:43
Jánosi György, az MSZP médiapolitikusa megint benyújtja a médiatörvényt, pedig a javaslatot már háromszor leszavazták, es a Fidesz most előre szólt, hogy nem szavazza meg. Már az sem támogatja a javaslatot a Fideszből, aki maga is részt vett a törvény körüli háttéralkuk megkötésében.

Benyújtja az Országgyűlésnek a frakcióközi tárgyalásokon kialakított médiatörvény tervezetet Jánosi György, szocialista képviselő.

Mint mondta, várhatóan csütörtökön adja be a tervezetet, amely széleskörű szakmai konszenzust élvezett, és a a lépés elmaradásának "nagypolitikai okai" voltak. Így már a jövő héten foglalkozhat az anyag tárgysorozatba vételével a kulturális és sajtóbizottság, ami azt jelenti, hogy akár e hónapban is megkezdődhet az anyag általános vitája.

Megmondták, hogy nem támogatják

Két hete, a tihanyi Media Hungary konferencia egyik kerekasztal-beszélgetésén mondta azt Jánosi György, hogy akár egyedül is hajlandó benyújtani a médiatörvény-tervezetet.

A többiek támogatásának hiányában is "szeretném benyújtani a törvényt, hogy ez a többhónapos munka ne vesszen kárba" - mondta akkor a szocialista politikus. Szalai Annamária, az ORTT fideszes delegáltja már ott, a Media Hungary színpadán jelezte, hogy pártja nem fogja megszavazni a törvényt. Mindez azért is meglepő, mert az Index információi szerint Jánosi és Szalai Annamária szorosan együttműködve, együtt dolgozták ki a törvénytervezetet. Sőt Szalai már akkor is részt vett a törvény kidolgozásában, amikor még Sarkad Ildikó, a Gyurcsány-kormány médiáért felelős kormánybiztosa készítette elő a törvényszöveget. Akkor a Hírszerző információi szerint Szalai már új posztját is megtalálta a médiatörvény által létrehozott új testületekben. (Az Index információi szerint ennek egyik következménye, hogy olyan furcsa passzusok is bekerültek a készülő médiatörvény szövegébe, minthogy a létrehozandó Közszolgálati Tanács tagjainak negyven nap fizetett szabadság jár).

Hozzátette, néhány hónapja, amikor a Fidesz elnöksége úgy döntött, hogy nem támogatja a benyújtást, úgy nyilatkoztak, "a nagypolitikai helyzetre, a választásra, a kampányra tekintettel" tesznek így.

Április 15-én jelentette be a legnagyobb ellenzéki párt, hogy nem támogatja a médiatörvény-tervezet benyújtását. Cser-Palkovics András, a párt országgyűlési képviselője és szakpolitikusa közleményében azt írta, a néha indokolatlanul elhúzódó, másféléves tárgyalások eredményeképpen létrejött tervezet - miközben számos területen komoly előrelépést jelentene - sok tekintetben olyan kompromisszumokat tartalmaz, amelyek nem tudnák biztosítani azt az áttörést, amelyre "a mostani médiaszabályozási káoszban szükség lenne".

Álláspontja szerint egy majdani új médiatörvényben határozottabban kell ugyanis megjelennie a kiskorúak és a fiatalkorúak védelmének, a közszolgálati rendszer erősítésének, az átlátható finanszírozásnak, valamint a monopóliumok helyett a valódi verseny kialakulása iránti igénynek.

Nem lesz médiarendőrség

A tervezet első változatát tavaly novemberben, a másodikat karácsony előtt egy nappal, a harmadikat pedig február elején tették közzé. A másodikban már nem szerepel a sajtóban és számos publicisztikában bírált, a köznyelvben csak "médiarendőrségként" említett elképzelés, amely szerint a médiahatóság "bármely helyszínt átkutathat, oda önhatalmúlag, a tulajdonos (birtokos), illetve az ott tartózkodó személyek akarata ellenére is beléphet, e célból lezárt területet, épületet, helyiséget felnyithat".

Kikerült az anyagból az a kitétel is, amely szerint tevékenysége vagy mulasztása miatt háromhavi bérének megfelelő összeggel büntethető a felelős szerkesztő.

A harmadik változatba - szemben a korábbi verziókkal - a javaslattevők visszaemelték a társadalmi véleményezés intézményét; a felállítani tervezett Közszolgálati Tanács nézői-hallgatói panelt működtetne, amely véleményezőként közreműködne a közszolgálati stratégia kidolgozásában.

A tervezetben megmaradt ugyan az újdonságként behozott nyolcéves korhatár-besorolás, de - eltérően az előző változattól - nem szabnák meg, hogy az ilyen műsor mikor kerülhet adásba. Finomítottak a meghatározó véleményformáló képességű műsorszolgáltatók definícióján is, bár az új szabályozás szerint is ebbe a kategóriába esne a Tv2, az RTL Klub, a Viasat3, és egyéb adóik. És persze még mindig negyven nap fizetett szabadság jár évente a Közszolgálati Tanács tagjainak.

A médiatörvény tervezete letöldhető pdf-formátumban aParlament honlapjáról.  • Hírek
  • Hírek