Kiszivárogtak a győztes magyar rajzfilmek

2009.06.15. 12:54 Módosítva: 2009.06.15. 15:58
Magyar alkotás, Alexei Alexeev Log Jam című sorozatának négy újabb epizódja kapta a televíziós kategóriában a fődíjat az első számú animációs fesztiválon, az Annecy Filmfesztiválon hétvégén. Erkel András, a film producere és a stúdió társtulajdonosa elmondta, a netes forgalmazásra is van partnerük, a YouTube-on mégis megtaláltuk már az összeset.

A nyúl, a farkas meg a medve próbálnak egy zeneszámot eljátszani, de mindig közbejön valami. Ez a Log Jam című sorozat minden epizódjának kiindulópontja. Az első része tavaly az Annecy Filmfesztiválon elnyerte a SACEM díját, a Studio Baestarts gyártásában további négy epizód készült és kapott meghívást Annecy-ba, és nyerte el televíziós kategóriában az Annecy Kristályt szombaton.

Alexei Alexeev rendezésében készült el a KJFG-ként is emlegetett négy újabb rész alcíme a következő: The Log, The Snake, The Rain és The Moon. Alexeev Erkel András mellett társtulajdonosa a stúdiónak már öt éve, előtte mindketten a Varga stúdióban dolgoztak. A négy filmet négy hónap alatt egyedül készítette el digitális animációval az orosz születésű animátor, a következő nyolc epizódot már Sándor Józseffel közösen jegyzik majd.

A Canal+ megvette a francia vetítési jogot, a Nickelodeon a világ többi részére rendelkezik előre a 13 rész sugárzási jogával, és már a netes terjesztés is elkelt: az Aardman vásárolta meg a mobilos terjesztéssel együtt, mondta még el Erkel. Mindenesetre a vétel ellenére a YouTube ingyenes videómegosztóra már mind a négy új epizód felkerült, eddig részenként 10 és 30 ezer közötti nézővel. Az első rész, a KJFG No. 5. a fesztiválok mellett szintén a Youtube-on futott be nagy karriert: ezen a linken például 161 ezren nézték meg, egy orosz felhasználó által felpakolt linken pedig újabb 105 ezren, és brazil remake-videó is készült belőle 23 ezer feletti nézővel.

Itthon is sikere van a sorozatnak: a Puskin moziban egészestés filmek előtt vetítik le egy-egy epizódját. A Studio Baestarts egy másik alkotása, a Gyerekdalok szintén a 41 meghívott televíziós sorozat között indult Annecy-ban. Az epizódok magyar gyerekdalokat dolgoznak fel, rendezője Hegyi Magdolna.

Nemcsak ennek a magyar filmnek volt sikere a fesztiválon: Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta (Domestic Infelicity) egy hajótörött párról, pixillácios technikával és fotómontázzsal készülő politikai filmje a CANAL+ díját nyerte el 15 000 euro értékű elővásárlási szerződéssel. Jelenleg francia produkciós, vagy koprodukciós partnereket keresnek, írja a film.hu.

Magyarországot az Annecy filmfesztivál versenyprogramjában összesen öt alkotás képviselte. Az említett kettőn kívül a Kecskemétfilm Stúdió Szoboszlay Eszter Fejlakók című sorozatának egyik epizódjával, a Szomszédolással és Nagy Lajos Köcsögkirály népmesével szerepelt. A vizsgafilmek közül a budapesti MOME-ről Mendrei Miklós Egyedül című kilencperces animációja vett részt kint.

2005-ben Gauder Áron Nyócker című animációs játékfilmje nyerte el a fesztivál egészestés kategóriájának fődíját, a Nagyjátékfilm Annecy Kristályát. A 40 ország részvételével megrendezett, 192 versenyfilmet felvonultató fesztiválnak idén 120 ezer látogatója volt, 5000-rel több, mint tavaly.