A Rádió elnöke nem veheti fel 40 milliós sikerdíját

2009.06.17. 13:46 Módosítva: 2009.06.27. 18:20
A Magyar Rádió elnöke, Such György 40 millió forint feletti sikerdíjat kaphatna a tavalyi év után, illetve hasonló összeg járna neki a 2007-es év után is. A Rádió kuratóriuma a szerződés ellenére sem akar fizetni, morális okokra hivatkozva: a közrádió elnöke ne keressen ennyit válság idején.

Such György a Magyar Rádió elnöke információink szerint 40 millió forint körüli jutalommal zárhatja a 2008-as évet, miután menedzserszerződése értelmében a Magyar Rádió jó teljesítménye után neki jár a sikerdíj. A havi 1,8 millió forintért dolgozó elnököt viszont a kuratórium nem engedi rögtön a kasszához.

Such György egyetlen forintot sem vett fel még az eredményhez kötött díjazásából se 2008-ban, se 2009-ben, mert az MRKA Kuratóriumának elnökségében nagy vitát váltott ki, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben jogos-e felvenni ezt az összeget.

2006-ban azért választották Suchot, mert teljesítmény alapján lehetett vele megállapodni a fizetésében (havi 1,8 millió forint és a sikerdíj). Jogilag a szerződés többek szerint is támadhatatlan, ezért a pénz járna neki. Such tavaly is felvehetett volna egy komolyabb összeget, de még azt sem fogadta el a kuratórium elnöksége, vagyis azzal is tartoznak neki.

A szerződésről

Az eredményhez kötött díjazást a kuratórium által elfogadott üzleti terv és az elfogadott mérleg egymáshoz viszonyított aránya alapján jár. A közrádió elnöke hangsúlyozta, hogy a szerződésében azt is vállalta, hogy ha nem teljesül az üzleti terv, akkor abszolút összegben is csökkenhet a javadalmazása. Nyilván, ha kevesebbet kellene fizetni, akkor most senkinek nem lennének aggályai -- tette hozzá. Such nem kívánta ismertetni szerződését, de elmondta, most még türelmesen kivár, de ha nem születik megállapodás, akkor előbb-utóbb óhatatlanul a bíróságon fog kikötni a felek közötti vita.

972 millió nyereség

Such az idei magas, 972 millió forintos nyereséget a költségcsökkentésnek és a reklámbevételek növekedésének tulajdonítja. A Magyar Rádió indult a digitális rádiós frekvenciák működtetésére kiírt pályázaton, de ezt végül, a tévés pályázathoz hasonlóan, az Antenna Hungária nyerte meg. Az eredményt bíróságon is megtámadták, mégsem jártak sikerrel. A digitális multiplex kiépítésére félretett közel egymilliárd forint így megmaradt, de ez a cég eredményét nem befolyásolta.

A szerződés részleteit nem sikerült megtudnunk. "Ha a menedzser túlvállalja magát, akkor nem lesz sikerdíj" - mondta megkeresésünkre Gellért Kis Gábor, a kuratórium korábbi elnöke, aki Such György szerződését aláírta 2006-ban. Az ügyet ismerő informátorunk szerint az a legnagyobb baj a megállapodással, hogy "a versenyszférában használt, 5-7 paraméterhez kötött szerződést itt leegyszerűsítették." A mérleg mutatta összeg mellett a rádió átalakítása játszik fontos szerepet a szerződésben.

Több rádióst egyébként az zavar a leginkább, hogy a mérleg elkészítésekor állítólag Such György felértékelte az archívumot. A Rádió elnöke elmondta, még Kondor Katalin elnöksége alatt állapították meg az archívum többmilliárdos értékét, ami azóta évente 200-300 millóval csökkent. A Magyar Rádió archívuma a részvénytársasággá alakulás óta (1996) állandó vitákat vált ki, akkor 1 forintra értékelték azt az archívumot (bár szóba került, hogy 10 milliárdnak is megfelel), ami Kossuth Lajos hangját vagy a Rajk-per anyagát is tartalmazza. 2002-ben új könyvvizsgáló került a Rádióhoz, aki 2-3 milliárd forint között határozta meg az archívum értékét. Többek szerint Such az archívum értékét túlbecsülte, ezzel befolyásolva a mérleget. Gellért Kis szerint ez azért elképzelhetetlen, mert korábban Kondor Katalinnal pereskedtek az archívum túlértékelése miatt, és ekkor döntés született az archívum elszámolhatóságáról.

Bajnai Gordon, miniszterelnök május közepén jelentette be, hogy kezdeményezi az állami cégek igazgatósági és felügyelő-bizottsági tiszteletdíjának megfelezését. A menedzsment tagjainak fizetését 2 millió forintban maximálják, amitől havi 60-70 milliós megtakarítást várnak. A döntés hivatalosan nem vonatkozik a közmédiumok menedzsmentjének fizetésére.