Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Angolul éneklő magyarok zavarták meg az ORTT-t?

2009.06.18. 14:01 Módosítva: 2009.06.18. 14:05
"Az ORTT által közölt adatok pontatlanságának az lehet az oka, hogy a hatóság és az általa megbízott kft. unkatársai nem ismerik eléggé a hazai előadókat, ezért minden idegen nyelven előadott zeneszámot külföldiként kezelnek" - állítja az MR2.

Magasabb a szöveg és a magyar zene aránya a Magyar Rádió szerint az MR2-Petőfin, mint azt a médiahatóság állítja; az utóbbi tény magyarázatát abban látják, hogy számos hazai előadó angolul énekel.

Mindezek alapján "nem felel meg a valóságnak, hogy kevesebb szöveget és magyar zenét ad, mint a kereskedelmi rádiók" - áll a közmédium csütörtöki közleményében.

Angolul is tudnak a magyarok

Az MR2-Petőfi vezetése szerint "az ORTT által közölt adatok pontatlanságának az lehet az oka, hogy a hatóság és az általa megbízott kft. munkatársai nem ismerik eléggé a hazai előadókat, ezért minden idegen nyelven előadott zeneszámot külföldiként kezelnek", miközben ez a hazai zenei piac egyik sajátossága.

Mindezek alapján nem az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) által közölt 79,2, hanem 67 százalék volt a külföldi zene aránya. A Petőfi "az országos rádiók közül egyedülállóan, több száz hazai előadó, több száz zeneszámát játssza napi rendszerességgel" - írják, hozzátéve: nem a médiahatóság által közölt 97,8, hanem 91 százalék a zene aránya ezen a csatornán.

A RadioMonitor Magyarország Kft. adatai alapján az ORTT korábban - az MR által vitatott adatokon kívül - azt közölte: az év első négy hónapjában a zenei program aránya a Danubius Rádiónál 95, a Slágernél 93,8, a Juventusnál 97, míg a Rádió1-nél 95,3 százalék volt. A Danubiuson a külföldizene-hányad 70,2, a Slágernél 69,4, a Juventusnál 63,9, míg a Rádió1 esetében 99,9 százalék volt.