Kiegyensúlyozatlanok az Echo TV hírei

2009.06.25. 18:36 Módosítva: 2009.06.25. 18:49

A hírműsorainak kiegyensúlyozatlansága miatt megbírságolta az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) az Echo TV-t. A médiahatóság a június 10-ei döntésről csütörtökön tájékoztatta az MTI-t.

Az Echo TV 12 vizsgált hírműsora közül 11 sértette meg azt a törvényi előírást, amely szerint a közzétett műsorszámok összessége, illetőleg azok bármely tartalom vagy műfaj szerinti csoportja nem állhat párt vagy politikai mozgalom, illetve azok nézeteinek szolgálatában, olvasható a június 10-ei határozatban, amelyet a kézbesítés után publikált az ORTT. Az Echo TV-t 150 ezer forintos bírsággal sújtotta a testület.

"A vizsgálat alapján az Echo TV hírműsorai sem egyenként, sem a műsorszámokat összességében vizsgálva nem feleltek meg sem a szűk, sem a tág értelemben vett kiegyensúlyozottsági követelményeknek" - áll a tavaly márciustól június végéig tartó időszak havi három-három, este fél nyolckor adásba került híradója alapján meghozott határozatban.

Az ORTT szerint az Echo TV a törvényi rendelkezéseket figyelmen kívül hagyva, a hírműsoraiban a jobboldalt részesítette előnyben, többféle technikát használva ehhez. Az ellenzék támogatásának egyik módjaként említi a testület, hogy a narrátorok a hír elején értékelést fűztek az eseményekhez.

A határozat része az Echo TV nyilatkozata is, amely szerint a társaság nem áll egyetlen párt vagy politikai mozgalom, illetve azok nézeteinek szolgálatában.