Perlik a Magyar Rádió elnökének105 milliós sikerdíját

2009.07.06. 13:06
Havi 9,4 millió forinttal tartozik a Magyar Rádió saját elnökének, Such Györgynek, és a későbbiekben sem fizetnék ki a munkáját, hiába rendelkezik erről szerződés. A kuratórium szerint jogszerűtlen a szerződés, ezért bírósághoz fordulnak.

Az Index néhány hete megírta, hogy Such György, a Magar Rádió elnökével olyan menedzserszerződést kötött 2006-ban a kuratórium korábbi elnöke, Gellért Kis Gábor, ami a havi 1,8 millió forintos fizetése mellett a rádió nyeresége után sikerdíjat jár neki. Korábbi információnk után az összeg pontosodott a Blikkben: havi 9,4 millió forintos tartozásról van szó, illetve az előző évről még havi négy millióra. Összesen 160 millió forintról.

Such igyekezett megegyezni a kuratóriummal, lemondott a neki járó összeg kétharmadáról is, de a kuratórium ezt sem akarja elfogadni, ezért bírósághoz fordulnak.

Az összeg körüli vitát leginkább az befolyásolja, hogy a Magyar Rádió nem nyert a digitális műsorszórótenderen, mert azt végül az Antenna Hungária nyerte meg. Az eredményt bíróságon is megtámadták, mégsem jártak sikerrel. A digitális multiplex kiépítésére félretett közel egymilliárd forint így megmaradt, de ez a cég eredményét nem befolyásolhatja könyvelési szakemberek szerint, viszont a Suchot támadók szerint igen.

Egyébként Bajnai Gordon, miniszterelnök május közepén jelentette be, hogy kezdeményezi az állami cégek igazgatósági és felügyelő-bizottsági tiszteletdíjának megfelezését, 2 millió forintban maximálják. A döntés hivatalosan nem vonatkozik a közmédiumok menedzsmentjének fizetésére.