Újra pályázniuk kell a kereskedelmi rádióknak

MTI/Index
2009.07.20. 15:59 Módosítva: 2009.07.20. 16:11
Most már biztos, hogy a Sláger Rádió és a Danubius nem kapja meg automatikusan a '97 óta használt frekvenciákat, az ORTT-nek kell pályázatot benyújtani. A hatóság azt is megszabta, a műsoridő hány százalékában kell magyar zenét játszani, sőt az adóknak közéleti műsort is kéne gyártania.

Kiírta végre a két országos kereskedelmi rádiós frekvenciára a pályázatot a médiahatóság. Az első évre 350-700 milliós ajánlattal lehet pályázni, utána azonban a nettó árbevétel 8 százalékát meghaladó összeget kell megajánlaniuk a 200 milliós alapdíj fölött a pályázóknak. A magyar zene eredetileg a műsoridő negyedében megszabott minimumához plafonértéket is rendelne az ORTT.

A pályázatot másodszorra írták ki, mivel a múlt szerdai ülésén nem szavazott egyhangúan az ORTT. Akkor az MSZP-s Gyuricza Péter és Ladvánszky György, illetve az SZDSZ-es Tímár János tartózkodott, Szalai Annamária (Fidesz) és Tirts Tamás (KDNP) pedig nem vett részt a szavazáson. A médiatörvény szerint a második körben már a testület elnöke is leadhatja voksát. Ha ezúttal sem kapott volna kétharmados többséget az indítvány, akkor harmadszorra már az egyszerű többség is elég lett volna.

Az ORTT a december 31-én lejárt frekvenciastop miatt nem tudta tavaly kiírni a pályázatot a Sláger Rádió és a Danubius Rádió 1997 óta használt két frekvenciatartományra, majd a testületen belüli viták mellett az is hátráltatta a munkát, hogy az Alkotmánybíróság csak június közepén döntött egy médiatörvény-módosításról. Az Ab akkor megsemmisítette a passzust, ami lehetővé tette volna, hogy a hullámsávok, mostani használói pályázat nélkül újrázhassanak.

A Sláger Rádió máris közleményben jelezte, hogy indul a pályázaton, bár a koncessziós díjat irreálisan magasnak tartja,és ugyanígy pályázik az Index információi szerint a Danubius és a Radiócafét működtető Est Média is.  • Hírek
  • Bankszámla