Európa Tévé lenne a Budapest Televízió

2009.07.24. 13:34
A felszámolás alatt álló cégből egy másik cégbe akarták átmenteni a Budapest Televíziót, de az ORTT résen volt, és formai okokra hivatkozva visszadobták a műsorszolgáltatási kérelmet.

Még mindig felszámolás alatt áll a Budapest Televízió Zrt., de a csatorna tulajdonosai mindent megtesznek, hogy megmentsék a nótaműsorairól és persze Anettkáról elhíresült adót. Ebből a nézők mindössze annyit láthatnak, hogy egy ideje már Budapest Európa Televíziónak hívják a csatornát, de a háttérben a cég tulajdonosai tőkét akarnak emelni, és ölre mentek a legnagyobb hitelezővel, az Országos Rádió és Televízió Testülettel, amelynek több mint 17 millió forinttal tartozik a cég, miután lassan egy éve nem fizetnek sugárzási díjat. (A csatorna emellett tartozik az APEH-nak, és a műholdas továbbítást végző UPC-nek is, de a pontos összegeket egyelőre nem hozták nyilvánosságra).

Dr. Kincs László, a céghez kirendelt felszámoló biztos jövő hét elejére ígért tájékoztatást, de az Index információi szerint nem kizárt, hogy akár bűntető feljelentést is tesznek a cég körüli pénzügyi visszaélések miatt. Közben a csatorna kábelszolgáltatókkal kötött szerződéseit megpróbálták egy másik cégbe, az Európa Televízió Zrt-be átmenteni, de az ORTT formai okokra hivatkozva először visszadobta, később a pótlási határidő lejárta után visszautasította a cég műsorszolgáltatási bejegyzésre vonatkozó kérelmét. (Nem földi sugárzású adók esetében csak bejelentési kötelezettsége van az adóknak az ORTT felé, ezért eddig a médiatestület nem is nagyon dobott vissza ilyen kérelmeket, bár előfordult, hogy egy pornóadó kérelmét elutasították, mondván a csatorna tervezett műsora a médiatörvénybe ütközik).

A Budapest Televízió ezért most névváltoztatási kérelmet nyújtott be, hogy ezentúl Budapest Európa Tevevízió néven működhessen, de névváltoztatási kérelmét az ORTT csak a nyári szünet után bírálja majd el. Az biztos, hogy a csatorna buherált logójában már benne van az Európa szó. A Napi Gazdaság megkereste a tulajdonosokat, de azok arra sem válaszoltak, hogy akkor most melyik cég sugározza a műsort. Az biztos, hogy az általunk megkérdezett szolgáltatóknál senki nem jelezte, hogy a csatorna mögött más cég állna.

Képernyőn akarnak maradni

Úgy tudjuk, hogy a névváltoztatás és a műsorszolgáltatást végző cég körüli kavarások egyetlen célt szolgálnak: a tulajdonosok át akarják menteni a kábelszolgáltatókkal kötött szerződéseket. A Budapest Televízió ugyan nem kap előfizetési díjat a szolgáltatóktól, reklámokból, illetve műsorideje eladásából él (a csatornán bárki csinálhat műsort, aki fizet ezért), de a szolgáltatók már szabadulnának az adótól, amit a cég felszámolása megkönnyítene. A Budapest Televízió nézettsége ugyanis Anettka két évvel ezelőtt távozása óta nagyot zuhant, gyakran az adásidő kitöltése is gondot okoz, de a szolgáltatók a kicsi, de hangos törzsközönség miatt eddig nem mertek szerződést bontani az adóval.

Éppen a szerződések miatt nem ment ki eddig Szlovákiába vagy Romániába a Budapest Televízió, pedig a szomszéd országokban sokkal alacsonyabb a fenntartás költsége, mivel nincs vagy csak névleges a sugárzási díj. Csak ha új céget alapítanak, akkor félő hogy a szolgáltatók nem kötnek velük új szerződést, hiába ugyanaz a műsor.