Három Debrecen-meccsről maradhat le az ország

2009.09.01. 09:27 Módosítva: 2009.09.01. 11:02
A Tv2 olyan szerződést kötött az UEFA-val, amely szerint csak keddi Bajnokok Ligája-meccseket sugározhat három évig. A DigiSport egyelőre csak a DigiTv rendszerében fogható, a többi szolgáltató azt sem tudja, mennyit kéne fizetniük érte. Új előfizetőket nehéz anyagi helyzete miatt csak lassan tud fogadni a Digi, így az ország jelentős része nem láthatja a Debrecen szerdai meccseit. Például az elsőt sem, Liverpoolból.

A Debrecen sikere elvben a Tv2 sikere is. Ők nem izzadtak a pályán, de a Róna utcában azért nagyon örültek az összesítésben 4-1-es továbbjutásnak a bolgár Levszki Szófiával szemben. Mert így már biztos, hogy legalább hat magyar meccs lesz a Bajnokok Ligájában, és a csatornának szüksége van a piros-fehér-zöld lelkesedésre, mivel az első BL-közvetítések nézettsége nem a várakozásoknak megfelelően alakult.

E csoport

szeptember 16., szerda:
FC Liverpool–Debrecen 20:45
Olympique Lyon–Fiorentina 20:45
szeptember 29., kedd:
Fiorentina–FC Liverpool 20:45
Debrecen–Olympique Lyon 20:45
október 20., kedd:
Debrecen–Fiorentina 20:45
FC Liverpool–Olympique Lyon 20:45
november 04., szerda:
Fiorentina–Debrecen 20:45
Olympique Lyon–FC Liverpool 20:45
november 24., kedd:
Debrecen–FC Liverpool 20:45
Fiorentina–Olympique Lyon 20:45
december 09., szerda:
FC Liverpool–Fiorentina 20:45
Olympique Lyon–Debrecen 20:45

Augusztus 18-án a Celtic–Arsenal-meccs a reklámozók szempontjából fontos 18-19 éves korcsoportban csak 13,1 százalékos közönségarányt ért el, míg az ellene küldött Mel Gibson-film, a Halálos fegyver 39,6 százalékot hozott az RTL Klubnak. Vagyis háromszor annyi embert érdekelt a húszéves akciófilm, mint a Bajnokok Ligája. A Debrecen meccse azonban már győzött a rendőrvígjáték-széria második része ellen, a visszavágó 32,6 százalékos közönségarányt hozott a Tv2-nek, míg Mel Gibson csak 30,7 százalékot tudott elérni.

Nem változtathanak

Tehát kellenek a magyar meccsek a Tv2-nek, csak sajnos a mérkőzések fele nem kedden, hanem szerdán lesz, akkor meg Doktor House van. A Liverpoollal, a Fiorentinával és az Olympique Lyonnal is játszik a Debrecen szerdán, ezeknek a mérkőzéseknek a közvetítési jogaival viszont a DigiSport rendelkezik. Ráadásul az első csoportmeccs éppen Liverpoolban lesz, szeptember 16-án, azaz szerdán.

Információink szerint a Tv2 ezen a helyzeten már nem is nagyon tud változtatni. Míg az elmúlt években a Magyar Televízió elsőként választhatta ki a legjobb meccset, és csak a többit kapta meg a Viasat3, addig most a keddi meccsek a Tv2-hez kerültek, a szerdaiak a DigiSporthoz. A hároméves szerződés értelmében ráadásul a csatorna köteles sugározni a keddi meccseket, még ha azok rendre ki is kapnának a konkurenciától, és egyik cég sem adhatja tovább a jogokat. Vagyis a DigiSportról soha nem kerülhetnek át a Tv2-re a fontosabb, magyar vonatkozású meccsek.

A Tv2 hivatalos álláspontja szerint az eddigieknél szigorúbb szerződést az UEFA kényszerítette ki, csak így adták el a jogokat, bár egyes információk szerint a rugalmasabb feltételekért egyszerűen csak többet kellett volna fizetnie a csatornának.

Bajban vannak

A magyar nézők többsége a szerződés miatt jó eséllyel le fog csúszni a Debrecen meccseinek a feléről, mivel a DigiSport jelenleg csak a DigiTv hálózatán elérhető. Információink szerint a Digi még el sem kezdte árulni a csatornát a többi kábel- és műholdas szolgáltatónak, így nem valószínű, hogy szeptember 16-ig a sportcsatorna feltűnne a két legnagyobb szolgáltató, a T-Home és a UPC kínálatában.

Iparági híresztelések szerint a Digi még el sem döntötte, megtartja-e saját sportcsatornáját exkluzív, csak a DigiTv rendszerében elérhető adónak, ahogy Romániában tette. Amíg azonban Romániában a Digi piacvezető, nálunk csak a harmadik legnagyobb, így szakértők szerint más taktikát kell választania Magyarországon. Ráadásul a magyar versenyhivatal keményebben bünteti az ilyen árukapcsolást, ezért nem választhatják a Romániában már bevált módszert: akkora árat kérnek a sportcsatornáért, amitől a konkurens szolgáltatóknak elmegy a kedvük.

A DigiTv körüli zűrzavaros állapotokat jellemzi, hogy augusztus elején csendben kirúgták Sárai Endrét, a cég ügyvezető igazgatóját, és a DigiTv-t a cégiratok szerint a tulajdonos erdélyi milliárdos, Teszári Zoltán irányítja személyesen. (A Ziarul Financiar című román gazdasági lap felmérése szerint 550-600 millió eurósra becsült vagyonával Teszári Zoltán Románia negyedik leggazdagabb embere.)

Iparági pletykák szerint nemcsak a negyedik mobilhálózat kiépítésére kiírt tender elvesztése és a magyar futballbajnokság jogainak elpuskázása miatt távolította el a vezetésből Sárait a tulajdonos, aki egyébként híres arról, hogy nem nagyon változtat a menedzsment összetételén. A kézi irányítást Teszári azért kapcsolta be, mert a Digi adósságai már a működést veszélyeztették. Információink szerint a cég akkora tartozást halmozott fel a műholdas dekóderek gyártóinál, hogy már nem szállítanak a cégnek, így akadozik az új előfizetőknél a rendszer kiépítése. A DigiTv az utóbbi hetekben ráadásul a piacon szokatlan megoldást választott: kifizetteti a dekódert az új belépőkkel.

Magyar foci nélkül

A DigiSport július 24-én indult, amikor már tudták, hogy új üzleti tervet kell keríteniük, mert elvesztették a magyar futballbajnokság jogaiért vívott milliárdos csatát, így mégsem irthatják ki konkurenseiket olyan könnyen a magyar sporttévék túlzsúfolt piacán. A német bajnokság, a BL és az angol bajnokság már az övék, ahogy Csiszár Jenő is, aki persze hangsúlyozza, hogy nem tért vissza a médiába, csak megint szerepel néha a tévében.

A Broadband TV News nevű szakportál értesülései szerint a Digi anyacége, a romániai RCS-RDS nagy arányú tőkeemelés előtt áll, a jelenlegi tízmillió euróról szeptember közepén várhatóan hatvanmillióra emelik a cég alaptőkéjé. Ez a lap szerint arra utal, hogy több hitelező inkább beszáll a cégbe, mintsem csődbe vigye kinnlevőségei behajtásával az RSC-RDS-t. Vagyis nincs túl jól Közép-Európa egyik legnagyobb médiavállalata, ami eddig is arról volt híres, hogy mindig előre menekül, új hódításaira szerzett pénzekből finanszírozza adósságait,

A magyar nézők ebből egyelőre annyit érzékelhetnek, hogy akár egy hónapot is várhatnak, ha DigiTv-előfizetést szeretnének kötni, más szolgáltatónál pedig jó ideig nem lehet majd elérni a DigSportot. A liverpooli meccset tehát az ország nagy része a Digi nehéz helyzete és a Tv2 furcsa szerződése miatt csak neten nézheti. Már ha egyáltalán: a DigiSport szervere az augusztus 24-ei budapesti meccs második percében összeomlott.