Mától megint MTV-elnököt választanak

2009.09.02. 14:27
A kormány azért szán ötmilliárddal kevesebbet az MTV-re jövőre, mert folyik onnan a pénz. A kuratórium a héten bebizonyíthatja, hogy mégis találnak kemény kezű elnököt. A legbiztosabb befutó az a Székely Ferenc lehet, aki pár éve még Kovács László bizalmasa volt, most meg az MSZP belső köre drukkol neki.

Hivatalosan ma kezdődik meg a Magyar Televízió sorrendben hatodik elnöki pályázatának választási procedúrája; a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége reggel tíz órától hallgatja meg elképzeléseikről személyesen is a pályázókat.

A korábban meghatározott menetrend szerint pénteken reggel ül össze ismét a 15 tagú testület, hogy kétharmados szavazataránnyal jelöltet állítson a posztra. Ha ez sikerül, még tanácskozik a civil szervezetek 21 delegáltjával kibővült nagykuratórium, amelynek hasonló arányban kell rábólintania a személyi javaslatra, hogy négy évre hivatalba léphessen az új elnök.

Az előző elnök mandátumának tavaly márciusi lejárta óta az ügyvezetés rekordja mellett még egy csúcsot felállított az MTV: soha nem kellett ennyi pályázatot kiírni a posztra. A most futó hatodik körben az induláshoz szükséges csomagot öten vették fel.

Az indulók listája elvileg titkos, de annyit lehet tudni, hogy az eddigi indulók közül Havasi János, az MTV határon túli szerkesztőségének vezetője, Pehi László, az MTV egykori nyugat-dunántúli stúdióvezetője, az MTV elnöki hivatalát korábban igazgató Rományi Béla és Székely Ferenc producer, egykori MTV-alelnök, az MSZP kemény magjának választottja felvette a pályázati csomagot. Ebben a fordulóban még egy, a médiaiparban eddig ismeretlen jelentkező, Jutasi Zoltán közgazdász, a KÉSZ holding korábbi vezérigazgatója is beadta pályázatát.

Legutóbb március 11-én zárult eredménytelenül a procedúra; akárcsak januárban, akkor is a médiavezetési tapasztalatokkal nem rendelkező, ám nagy nemzetközi cégeknél vezető beosztást korábban betöltő Sztaricskai Tamást jelölte szocialista, SZDSZ- és MDF-delegálti voksokkal az elnökség. A nagykuratóriumban ismét nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget a javaslat.

Üzent a kormány

Úgy tudjuk, most sokkal eltökéltebb a kuratórium, hogy a civilszervezetekkel, köztük például a Katolikus Lányok-Asszonyok Szövetségével, a Hit Gyülekezetével vagy a Magyar Nanbudo Szövetség képviselőjével kiegészült nagykuratóriumon is átverjék jelöltjüket. A kormány ugyanis éppen ma jelentette be, hogy közel 5 milliárd forinttal csökkenti az MTV jövő évi költségvetését, ezzel ettől az intézménytől vonnának el a legtöbbet a közmédiák közül a válságra hivatkozva. A Népszabadság értesülései szerint azért, mert az MTV-vel van a legtöbb gond, ebből az intézményből folyik el a legtöbb pénz, amiben nagy szerepet játszik az is, hogy több mint egy éve nincs felelős, választott vezető.

Az elvonás bejelentésével egyes értesülések szerint nyomást akar gyakorolni a Bajnai-kormány az MTV kuratóriumára, és ki akarja erőszakolni az új elnök megválasztását. A legesélyesebb jelölt az a Székely Ferenc, akit 2005-ben azért távolítottak el az ATV-től, mert bár jóban volt Kovács Lászlóval, mégis túl „erőszakos volt a vezetési stílusa”.