Milliárdokat vonnának el az MTV-től

2009.09.02. 08:36 Módosítva: 2009.09.02. 08:36
Majdnem ötmilliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat 2010-ben a köztévé, miután a közszolgálati médiumok költségvetése jövőre tíz százalékkal csökken. Az MTV-től vonják el a legtöbbet, a Népszabadság szerint ez egyben válasz is az intézmény körüli botrányokra.

Tíz százalék körüli összeget csípne le a közszolgálati médiarendszer - a Magyar Televízió, a Duna Televízió, a Magyar Rádió és a Magyar Távirati Iroda - támogatásából a jövő évi költségvetés, ismerteti a szerdai Népszabadság.

A szektor idén 53 milliárd forint költségvetési pénzhez jutott, jövőre 5-7 milliárdos spórolás vár az intézményekre, de nem egyforma mértékben. Elsősorban az MTV-től vonnák meg annak a 9,5 milliárd forint címzett támogatásnak több mint a felét, ami idén még a köztévé rendelkezésére állt. Költségcsökkentő tételként jöhet szóba, hogy nem hosszabbítják meg az MTV kettes csatornájának (M2) műholdas sugárzását.

A botrányokra is válasz a pénzelvolnás

Kormánypárti források szerint a hosszabbítás pénzkidobás lenne, mivel a belföldet már az év vége felé lefedi az Antenna Hungária földfelszíni digitális műsorszórása, itt pedig jelen van az M2.

A napilap úgy tudja, nem csupán azért spórolnának éppen a köztévén, mert az a legnagyobb tétel a közszolgálati médiumok büdzséjében. A szigorítás válasz is lehet a mélyrepülésre. Egyre gyakoribbak a botrányok, amelyek egy része pénzügyi természetű: az új székház körüli anomáliák (a felszereltség hiánya, a bérleti szerződés hátrányos rendelkezései), a menedzsment és a kuratórium egymásra mutogatása a vitás gazdasági-pénzügyi kérdésekben vagy a 300 millió forint feletti szerződések körüli szabálytalanságok.