Az ORTT odacsap a betelefonálós játékoknak

2009.09.03. 17:30 Módosítva: 2009.09.03. 17:30
Az ORTT az uniós szabályok figyelembevételével ezentúl televíziós vásárlásnak tekinti az emelt díjas játékokat, ezért vizsgálja, hogy megtévesztik-e a nézőket, korlátozza a műsorok napi adásidejét és a bevételből ezentúl minden csatornának adóznia kell a magyar filmgyártás kedvéért.

Az Országos Rádió és Televízió Testület számú határozatával úgy döntött, megváltoztatja joggyakorlatát, és ezentúl az interaktív televíziós nyereményjátékok a jövőben televíziós vásárlásnak minősülnek a médiahatóság joggyakorlatában

Az ORTT álláspontja szerint a magyarországi műsorszolgáltatók műsoraiban vizsgált telefonos nyereményjátékok megfelelnek az Európai Unió Bírósága által megállapított feltételeknek, így a médiatörvény fogalmai szerint televíziós vásárlásnak minősülnek. Az ORTT ezért a jövőben vizsgálni fogja, hogy a tévék, amikor ilyen műsorokat sugároznak, eleget tesznek-e a televíziós vásárlásra vonatkozó törvényi követelményeknek.

Az új szabályok szerint ezentúl a műsorszolgáltatóknak jelezniük kell, hogy televíziós vásárlást közvetítenek. Ha a betelefonálós műsor tizenöt percnél hosszabb, akkor egy nap legfeljebb nyolcat, összesen két óra időtartamban lehet műsorra tűzni. Az ennél rövidebb nyereményjátékok műsorideje pedig beleszámít a televíziós vásárlások és a reklámok számára megengedett időkeretbe, ami bárhogyan számított egy órán belül nem lehet több tizenkét percnél.

A betelefonálós műsorok esetében ezentúl vizsgálható, hogy nem tartalmaznak-e tudatos félrevezetést, illetve a tényállításai valósak és tisztességesek-e.

Az ilyen műsorokból származó bevételek ráadásul reklámbevételnek minősülnek, amelyeknek hat százalékát új, eredetileg magyar nyelvű filmalkotások létrehozására kell fordítani A Testület a műsorszolgáltatóknak 2009. szeptember 30-ig türelmi időt biztosít, ugyanakkor 2009 októberére kemény ellenőrzéseket helyezett kilátásba.