Megint nem választottak tévéelnököt

2009.09.04. 17:12
Székely Ferenc is megbukott a nagykuratórium előtt, ezért hetedszerre is ki kell írni a tévéelnöki pályázatot. Már lassan másfél éve nincs elnöke a közszolgálati televíziónak.

A szükségesnél hattal kevesebb szavazatot kapott a péntek délutáni szavazáson Székely Ferenc a Magyar Televízió elnökévé választáshoz a civilszervezetek képviselőivel kiegészült nagykuratóriumtól. A civil szervezetek sorsolással juthatnak be a kuratóriumba, már évek óta általában jobboldali többség van a kuratóriumban, egyszerűen azért mert sokkal több jobboldali szervezet vesz részt a sorsoláson, mint baloldali, vagy akár politikailag nem elkötelezett. Ebben az évben például a kuratórium munkájában részt vesz a Katolikus Lányok-Asszonyok Szövetsége, a Polgári Kör, a Hunyadi Szövetség és az Egyházi Közművelődési Egyesület is.

Az MTI szerint 17 támogató és 17 ellenszavazatot adtak le a tagok. A helyszínen tartózkodó Székely Ferenc az MTI-nek nem kívánta kommentálni a történeket, és úgy nyilatkozott, még nem döntötte el, hogy indul-e a következő pályázaton, ami már a hetedik lenne.

Már tavaly március óta nincs elnöke a Magyar Televíziónak. Legutóbb március 11-én zárult eredménytelenül a pályáztatás, akárcsak januárban, akkor is a médiavezetési tapasztalatokkal nem rendelkező, ám nagy nemzetközi cégeknél vezető beosztást korábban betöltő Sztaricskai Tamást jelölte szocialista, SZDSZ- és MDF-delegálti voksokkal az elnökség. A nagykuratóriumban ismét nem kapta meg a szükséges kétharmados többséget a javaslat.

Mist Székely Ferenc, Kovács László egykori bizalmasa volt a jelölt, akit információink szerint az MSZP-ben vezetése,köztük Lendvai Ildikó is támogatott. Székely 2005-ig volt az ATV programigazgatója, ahonnan „erőszakos volt a vezetési stílusa” miatt távolították el.