Kegyelmet kapott az istenkáromlásért elítélt afgán újságíró

2009.09.07. 20:02
Két év börtön után engedték elnöki kegyelemmel szabadon azt az újságírót, aki szerint a muzulmán vallás elnyomja a nőket. Első fokon halálra ítélték, később húsz év börtön kapott.

Afganisztánban titokban szabadlábra helyeztek egy istenkáromlásért halálra ítélt újságíró diákot - közölte hétfőn egy nemzetközi újságíró-szervezet, amely szerint a kegyelmet kapott elítélt elhagyta Afganisztánt.

A párizsi székhelyű Riporterek Határok Nélkül (RFS) szervezet a fiatalember ügyvédjétől úgy tudja, hogy Hamid Karzai afgán elnök néhány héttel ezelőtt részesítette kegyelemben a közel két éve börtönben sínylődő Szajed Perviz Kambaksot. Megtorlástól tartva Kambaks azonnal elhagyta Afganisztánt és külföldön telepedett le.

A fiatalember az észak-afganisztáni Mazar-i-Sarif város egyetemén tanult újságírást, és közben helyi újságoknak írogatott. Az akkor 23 éves Kambaksot 2007 októberében tartóztatták le. Az ügyészség azzal vádolta, hogy gúnyt űzött az iszlám vallásból és a Koránból, mert diáktársai között egy olyan iráni cikket terjesztett, amely szerint Mohamed próféta semmibe vette a nők jogait. Ráadásul megzavarta az egyetemi előadásokat a nők jogaival kapcsolatos kérdéseivel.

Az Afganisztán alkotmányába fogalt iszlám jog szerint az istenkáromlás halálos ítélettel sújtható. A fiatalembert első fokon halálra is ítélte a bíróság tavaly januárban, majd a fellebbviteli bíróság néhány hónap múlva, októberben húsz év szabadságvesztésre mérsékelte a büntetést.

A nemzetközi újságíró szervezetek mellett az afgán újságíró szövetség is követelte Kambaks azonnali szabadon bocsátását. Az Egyesült Államok és az ENSZ emberi jogi csoportjai aggodalmukat fejezték ki Kambaks sorsa miatt. Egyes vélemények szerint a fiatalember meghurcolása azzal függött össze, hogy fivére, aki szintén újságíró, a tartományi hatóságokat bíráló cikkeket írt.

Az RFS idén már figyelmeztetett arra, hogy romlott a sajtószabadság helyzete Afganisztánban, és egyre gyakrabban érik fenyegetések az újságírókat. Általában tálib lázadók vagy bűnözők rabolnak el vagy bántalmaznak újságírókat. Tavaly két afgán újságíró vesztette életét, mintegy ötvenet pedig megfenyegettek vagy bántalmaztak.