Ma egyeztet az ORTT a kibeszélőshow-król

2009.09.09. 09:04
A délutáni kibeszélőshow-k miatt rekordnagyságú, fél napos elsötétítést kapott az ORTT-től a két országos kereskedelmi csatorna. Most a Mónika show-ról és a Joshi Bharatról egyeztetnek a médiatestülettel, mert állítólag még nagyobb büntetések várhatóak a fideszes delegált nyomására.

Ma egyeztet a két országos kereskedelmi tévécsatornával azok délutáni kibeszélőshow-iról a médiahatóság, amely korábban szokatlanul súlyos szankciókat szabott ki mindkét műsorra, a Mónika show-ra és a Joshi Bharatra is.

A Mónika show miatt a hivatalos indoklás szerint azért büntetik fél napos elsötétítésre az RTL Klubot, mert a március 2-ai és 3-ai adásokban túl részletesen foglalkoztak családon belül erőszakkal és a pedofíliával, ráadásul fiatalkorúak adták el megrontásuk történetét. Az ORTT szerint a büntetés kiszabásában súlyosbító tényező volt, hogy a műsorban az áldozatok (!) nem mutattak megbánást.

A Tv2-t két héttel később egy február 5-én sugárzott Joshi Bharat miatt büntette 12 órás elsötétítésre a Tv2-t az ORTT. A műsorban szintén a pedofíliáról volt szó, a stúdióban egy nő elmesélte, hogy élettársa hogyan molesztálta hosszú időn át két saját gyermekét, és az előző házasságából született kisfiát.

Még több büntetés jön

Testületi tagoktól származó információk szerint ezeken felül összesítve többnapos elsötétítés, illetve több tízmilliós kötbér kiszabását javasolta előterjesztéseiben a médiahatóság hivatala.

Az egyik tag közlése szerint a Fidesz által a testületbe delegált Szalai Annamária egyes szankciók súlyosbítását javasolta, valamint azt, hogy több háromnegyedórás időtartamra osszák el a büntetéseket, a kifogásolt produkciók sugárzása helyett kelljen azokat végrehajtaniuk a műsorszolgáltatóknak. Az információ szerint indítványa része volt az is, hogy TV2-t a több éves gyakorlattal ellentétben ne kötbérrel, hanem képernyő-elsötétítéssel sújtsa a médiahatóság.

Mindkét csatorna jelezte: bíróságon támadja meg az ORTT döntését. Június elején egyébként, amikor a médiahatóság arról tárgyalt, mely pontokon hajlandó módosítani a két társaság műsorszolgáltatási szerződését, nem kapott többségi támogatást az a felvetés, hogy a délutáni időszakból soroltassák későbbre (a főműsoridőbe vagy a késő esti sávba) a kibeszélőshow-kat.  • Tippek
  • Bankszámla