4-ből 3 amerikai szerint elfogult a sajtó

2009.09.14. 12:27
Az amerikaiak 63 százaléka szerint pontatlan a sajtó. Az olvasók úgy látják, a média elfogult, és kritikus az Egyesült Államokkal.

A Pew intézet közvélemény-kutatása szerint a huszonnégy évvel ezelőtti 34 százalékkal szemben ma az amerikaiak 63 százalék gondolja azt, hogy pontatlan a sajtó. A jelentős módosulás a demokrata párti szavazók attitűdjének a változására vezethető vissza: két éve 43 százalékuk értett egyet ezzel, ma 59 százalékuk, miközben a republikánus pártiak mindig is kritikusak voltak.

Még többen vélik úgy - négy amerikai közül három -, hogy a tudósítások nem kiegyensúlyozottak, az újságírók egy-egy téma kapcsán elfogultak valamelyik irányban. Két éve a válaszadók 66 százaléka gondolta így.

Széles körben elfogadott nézet, hogy a sajtó politikai értelemben részrehajló: a demokrata párti szavazók fele, a magukat függetlennek mondók 62 százaléka, a republikánusok 78 százaléka gondolja így. Huszonnégy éve mind a három csoportban 50 százalék alatt volt ez az arány.

A felmérés szerint jelentős a nagy csatornák megosztó szerepe: a republikánus pártiak 72 százaléka vélekedett pozitívan a konzervatív Fox News adóról, a demokrata pártiak közül csak 43 százalék. Ugyanez az érték a CNN esetében 44 százalék (republikánusok), illetve 75 százalék (demokrata pártiak). Az elmúlt időszakban egyre liberálisabb beállítottságú MSNBC elfogadottsága 60 százalékos a demokrata párti szavazók, de mindössze 34 százalékos a republikánusok körében. AFox News-nézők 59 százaléka azt mondta, a média túlságosan kritikus Amerikával szemben.

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy az elsődleges hírforrás továbbra is a televízió, de az utóbbi időben a belföldi és a nemzetközi hírek forrásaként az internet megelőzte a nyomtatott sajtót. Az újságoknak mint hírforrásnak csak a helyi hírek terén van számottevő előnyük az internettel szemben.