Ilona
15 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Elhunyt Keith Floyd sztárséf

2009.09.15. 11:52 Módosítva: 2009.09.15. 12:03
Szívrohamban elhunyt Keith Floyd mesterszakács, a televíziós műsorai révén ismertté vált sztárséf. A 65 éves szakács halálhírét életrajzírója jelentette be kedden.

Floydnál júniusban diagnosztizáltak bélrákot, a híresség hétfőn hunyt el szívinfarktusban, partnere dorseti otthonában, idézte James Steent a BBC.

Az Oxfordshire-ből származó Floyd a nyolcvanas években rendhagyó főzőműsoraival vált híressé. Sajátos stílusa és heves vérmérséklete világszerte milliókat vonzott.

D SAK20040219016

Keith Floyd új színt vitt a főzőműsorokba. Közérthetően beszélt és soha nem maradhatott el a borospohár a kezéből. Világszerte milliók kedvence lett. A tévés szakácsok között elsőként nem berendezett stúdióban sütött főzött, hanem kiment a szabadba és a világ legkülönbözőbb helyein - az afrikai szavannáktól a brazíliai őserdőkig - vette elő serpenyőit.

Floyd 22 évesen nyitotta első bisztróját az angliai Bristolban. Ennek sikerén felbuzdulva még több éttermet nyitott, köztük egyet Franciaországban. Üzletembernek azonban nem volt túl jó, így kénytelen volt ezeket eladni.

A BBC egyik producere akkor fedezte fel, amikor visszatért hazájába és újra egy bisztró nyitásával kísérletezett épp a brit tévétársaság bristoli épülete mellett. 1985-ös első sorozata azonnal siker lett. Több mint 20 szakácskönyvet is írt, "Rázva, nem keverve" című önéletrajzi könyve a jövő hónapban jelenik meg.

"Született szakács volt, aki egy egész nemzetet ihletett meg. Nem ismerek mást, aki hozzá hasonlót nyújtott volna. Tehetsége abban rejlett, hogy jól fejezte ki magát, és szavaival inspirált. Úgy beszélt, hogy mindenki megértette, amit mondott. Sokak életét tette gazdagabbá. Nagy-Britannia egy kis része halt meg hétfőn. Egyéniség volt, találékony, varázslatos, különleges és ritka" - mondta kollegája haláláról Marco Pierre White, a szigetország és a világ egyik legnevesebb szakácsa, aki a gasztronómia történetének legfiatalabb, három Michelin-csillaggal kitüntetett séfje.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport