Az MTV felmondta a külsős szerződéseket?

2009.09.15. 14:47 Módosítva: 2009.09.15. 15:38
A Magyar Televízió hirtelen felmondta külsős szerződései legalább egy részét, mivel már most több mint 7 milliárd forint hiányzik a jövő évi büdzséjéből. A döntés nem érinti a Napkeltét, Gyárfás Tamás műsora változatlan feltételek mellett készül jövő év végéig.

Az MTV információink szerint felmondta összes külsős szerződését, miután a múlt héten a közszolgálati médiát felügyelő kuratórium nem adott engedélyt az újabb, 2,4 milliárd forintos hitel felvételére. A Magyar Televízió kérdésünkre cáfolta, hogy mérlegelés nélkül szerződést bontottak volna, ellenben további kérdéseinkre nem válaszoltak. Annyi biztos, hogy kérdésünkre több nagy beszállító is jelezte, hogy a közszolgálati média szerződést bontott velük.

Úgy tudjuk, hogy a szerződéseket kölségcsökkentésből bontották fel, mivel a Bajnai-kormány drasztikusan, közel 5 milliárd forinttal csökkentené jövőre a Magyar Televízió költségvetését, már 7,4 milliárd forint hiánnyal indulhat az új évnek a közszolgálati média, amelynek közel másfél éve nincs elnöke.

Annyi biztos, hogy a döntés nem érinti a Napkeltét, amely 2010 végéig biztosan képernyőn marad, és addig is Gyárfás Tamás médiavállalkozó cége készít.

Spórolnak, ahol tudnak

Medveczky Balázs, a Magyar Televízió ügyvezető alelnöke állítólag a közeljövőben újból engedélyt kér a kuratóriumtól a hitelfelvételre, mivel véleménye szerint az ellenőrző testület nem érti, hogy az évek óta tartó alulfinanszírozottság, és nem a rossz gazdálkodás vezetett idáig. Az MTV az elmúlt négy évben nem volt veszteséges, sőt a tavalyi mérleg közel 166 millió forintos eredményt mutat.

Addig is igyekszik spórolni a köztévé, a Milleniumi Média Kft.-vel mint a székház bérbeadójával kötött szerződés módosításával például 1,5 milliárd forintot takarítanának meg az idén, igaz, szakértők szerint az MTV számára épített irodaház bérleti díja még így is a piaci ár felett van.

Emellett felmerült, hogy a technika korszerűsítése után, vagyis leghamarabb jövőre csökkenthetik az MTV dolgozóinak számát, hiszen jelenleg több mint 1700-an szerepelnek a fizetési listákon, miközben a hasonló mennyiségű műsort előállító kereskedelmi csatornák, a Tv2 vagy az RTL Klub a gazdasági válság előtt is legfeljebb 500-600 embert alkalmaztak.

Információink szerint az MTV olyan rossz pénzügyi helyzetben van, hogy egy ideje már nem fizet több beszállítónak, néha a stábok utaztatása is gondolt jelent, vagy például a múlt héten a spórolás érdekében hirtelen lemondták az őszi műsorstruktúra beharangozó sajtótájékoztatóját.

Senkit nem érdekel?

A Magyar Televízió nézettsége az elmúlt években drasztikusan csökkent. A 18-49 év közötti korosztályban például múlt hét pénteken az MTV főadója, az m1 mindössze 3,3 százalékos közönségarányt ért el miközben a szintén országos terjesztésű RTL Klub 29,3 százalékot, a Tv2 18,6 százalékot teljesített. Az igazán meglepő, hogy a sokkal szűkebb vételi körzettel rendelkező kábeltévék közül is több veri rendszeresen az m1-et, a Viasat3 elé például szeptember 11-én a 18-49 év közöttiek 4,9 százaléka ült le, de a Cool 4,1 százalékos és a Film+ aznap kiemelkedő, 8,8 százalékos közönségaránya is messze felülmúlta az m1 teljesítményét.