Az MTV két elnöki fizetést is ad

2009.09.21. 18:17 Módosítva: 2009.09.22. 10:51
Az MTV-ben az ügyvezető alelnök és az egykori elnök is 63 milliós végkielégítést kapna, a Magyar Rádióban van olyan alelnök, aki több mint havi hárommilliót keres. Prémiumok nélkül pedig a Duna Televízió elnöke viheti haza a legtöbbet.

A kormány rendelete alapján a három közmédia, a Magyar Televízió, a Magyar Rádió és a Duna Televízió is kitette a honlapjára, hogy mégis mennyit keresnek a vezetők. Ha az alapjuttatások nézzük, akkor meglepő módón a legkisebb költségvetéssel működő, és legkevesebb adófizetőt elérő Duna Televízió elnöke keresi legtöbbet, Cselényi László havonta 2 millió 350 ezret kap. Emellett az elnöknek jár egy felsőközép-kategóriás gépkocsi, és ha távozik, akkor egy évnyi fizetést, azaz több mint bruttó 28 millió forintot kap még, hogy ne fájjon annyira. Cselényinek viszont nem jár prémium, és semmilyen más juttatást nem kap.

Medveczky Balázs, a Magyar Televízió megbízott elnöke viszont 2 millió 100 ezer forintot kap csak, viszont egy felsőkategóriás gépkocsi mellett még évente négy havi bérnek megfelelő prémium, azaz 8 millió 400 forint jár neki. Emellett, ha távozna (amire ugye van némi esély, hiszen csak megbízott elnök, előbb-utóbb csak találnak valakit a helyére), akkor hat havi felmondási idő után járó pénz, azaz 12 millió 600 ezer forint jár neki, emellett 25 millió 200 ezer forintot kap végkielégítésnek, és ugyanennyit azért, hogy nem árulja el a köztelevízió üzleti titkait. Vagyis ha kirúgják, az 63 millió forintot jelent neki.

A Magyar Rádió elnöke eközben 1 947 996 forintot kap a rádiót fenntartó közalapítvánnyal kötött szerződés értelmében, ráadásul az infláció miatt sem kell aggódni, hiszen fizetése a pénz romlásának megfelelő mértékben emelkedik. Emellett Such György még havi 200 ezer forint költségtérítést is kap, és persze elnökhöz illő szolgálati autót is ad neki a Magyar Rádió. Az elnök három havi fizetését, azaz körülbelül bruttó 6 millió forintot kapná végkielégítésnek, viszont az üzleti terv teljesítése, vagy túlteljesítése után rengeteg prémiumot kap: ha a terv 50 százalékkal túlteljesül, vagyis ennyivel jobban áll a rádió a tervezettnél az év végén, akkor akár 53 millió forintot is kaphat Such. A szerződés értelmében éppen ezért már több mint 40 millióval tartozik neki a Magyar Rádió, amit azonban a közalapítvány a gazdasági válságra hivatkozva nem akar kifizetni.

Lejjebb sem rossz

Medveczky fizetését kapja a legutolsó tévéelnök, Rudi Zoltán, aki jelenleg a Magyar Televízió Stratégiatervezési és Kommunikációs Igazgatóságát irányítja, és őt is bruttó 63 millió forint illeti meg, ha távozna.

Az MTV-nél Kósa Somogyi György keresi az alelnök és az egykori elnök után a legtöbbet, a műsorigazgató havi 1 millió 600 ezerből gazdálkodhat, emellett kap 100 ezer forint gépjármű költségtérítést, mivel nem kért szolgálati autót. Nagy Attila gazdasági vezető szintén ennyi keres, de neki céges autó jár.

Bednárik Imre főszerkesztő közben 1,5 milliót keres havonta, a jog osztály vezetője, dr. Gombási Izabella Tímea 1,3 millióból kénytelen gazdálkodni.

A Duna Televíziónál az alelnök, Ablonczy Lászlóné csak 1,1 milliót kap havonta, amihez viszont 50 százalékos prémium jöhet még, a gazdasági-műszaki igazgató, Szekeres László azért ennél többet keres, 1,9 millió a havi bére, de neki csak 20 százalékos prémium jár. Az igazgatók azért nem keresnek nagyon sokat a Dunánál bruttó 800-900 ezer forintot kapnak, amit 40-50 százalékos prémium dobhatnak fel.

Eközben a tavaly és tavalyelőtt is nyereséges Magyar Rádiónál a gazdasági alelnök, Mészáros László Tibor a prémiumokkal együtt 3 millió 208 ezer forintot keres havonta, Szayly József műsor-lebonyolítási alelnök pedig 1 millió 739 ezret kap, ráadásul az ő fizetése is követi az inflációt.