Megvédik a gyerekeket a pornótól

2009.09.25. 11:56 Módosítva: 2009.09.25. 11:56
Egyre inkább meg akarják védeni a kiskorúakat a mobilon és online terjedő tartalmak egy részétől. A Nemzetközi Telekommunikációs Szövetség (ITU) főtitkára a közös felelősségre hívta fel a figyelmet, a Variety cikke sorra vette a különböző módszereket.

Mivel egyre több televíziós tartalom terjed neten és mobilon, a kiskorúak védelme a 18 éven felettieknek szóló programoktól világszerte központi ellenőrzést igényel, jelentette be Hamadoun I. Toure, az ITU főtitkára.

Az Európai Unió 2007-es rendelete az európai szolgáltatókat önszabályozásra, az illegális tartalmak eltávolítására és a felnőtt műsorokhoz való hozzáférés korlátozására kényszeríti. Ezt 22 EU-ország vezette be és egy felmérés szerint a mobil-előfizetők 96 százaléka olyan szolgáltatónál van, amelyek szintén aláírói az egyezménynek.

Németországban és Dél-Koreában például életkor- és személyazonosság-igazoló rendszerrel biztosítják a gyerekek védelmét, míg az USA-ban egyes esetekben a nagykorúság igazolásához hitelkártya használata kötelező.

A BBC sajátos CBBC és CBeebies iPlayer elnevezésű rendszerrel akadályozza a gyerekek hozzáférését a nem nekik szánt programokhoz. A BBC már tervezi annak a várhatóan széles körben terjedő technológiának az alkalmazását, amivel a szülők ellenőrizhetik gyerekeik tévénézési vagy netezési szokásait.

Hogy mi számít illetlen tartalomnak, az kultúránként különbözik, sokszor azonban országon belül is problémát okoz egy adott sztenderd megállapítása. Van, ahol az azonos neműek közötti szexualitás tartalmak terjedése miatt aggódnak a legjobban. Japánban például parlamenti rendelettel korlátozták tavaly az erőszakot, pornográfiát és drogokat tartalmazó műsorokhoz való hozzáférést.

A tájékoztatás a védelem másik módja. Az Európai Tanács által kifejlesztett online játék, amely a biztonságos nethasználatról tájékoztatja a 7-10 éves célcsoportot, 14 nyelven hozzáférhető.