Sándor, Ede
6 °C
10 °C

Eltűnik a Napkelte

2009.09.25. 11:11 Módosítva: 2009.09.27. 20:21
Szűkszavú sajtóközleményben jelentette be a közszolgálati televízió, hogy hétfőtől már nem a Napkelte várja a reggel tévézőket. Az indok: nincs pénz Gyárfásra és műsorára. Egyelőre nem lehet tudni, hogy ki vezeti az új műsort, de az sem biztos, hogy a kuratórium rábólint az MTV döntésére. A Napkelte már szombaton sem kerül képernyőre. Gyárfás Tamás eközben például már a StroyTv-vel egyeztet, hogy esetleg ott folytatnák.

„Új reggeli közéleti műsort indít hétfőtől a Magyar Televízió”- áll az MTV által kiadott rövid sajtóközleményben. Ez pedig egyet jelent azzal, hogy lekerül a képernyőről a Napkelte, amelynek elvileg 2010 végéig van szerződése a közszolgálati televízióval.

A közszolgálati sajtóközlemény szerint a hírekre, a politikai, gazdásági és kulturális eseményekre fókuszáló adássorozat Ma reggel címmel indul, és hétköznaponként reggel 6.30-tól 9 óráig lesz látható mindkét csatornán. Pár napja a Magyar Televízió még cáfolta, hogy felmondott volna a külső gyártású műsorokat szállító cégeknek, és azt is tagadták, hogy fontolóra vették volna a Napkelte megszűntetését.

A menedzsment által készített, pár napja az MTV-t felügyelő kuratórium elé kerülő tervezet szerint a Napkelte eltűnésével pénzt nem spórol a közszolgálati televízió, viszont , a szerződésbontás után "a reklámbevétel-növekedés pénzügyi hatása" akár 100 millió forint is lehet.

Az Index információi szerint Dobos Menyhért, az MTV közéleti igazgatgója ma reggel megpróbálta átadni a szerződésbontásról szóló értesítést Gyárfás Tamásnak, a műsor producerének a Napkelte stúdiónak otthont adó Angol utcai épületben, de bár Gyárfás tárgyalt az MTV küldöttségével, nem vette át a hivatalos értesítést.

Mindenki megy

A Napkeltét váltó, belső gyártásban készülő műsor indulását a közlemény szerint az indokolta, hogy a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöksége nem járult hozzá a korábban általa támogatott 2,45 milliárd forintos hitel felvételéhez. A döntés miatt az MTV forráshiányos helyzetbe került, ami csak a kiadások radikális csökkentésével és a bevételek növelésével kezelhető.

Az MTV ennek ellenére még mindig nem erősítette meg, hogy felmondott volna minden külső beszállítójának, bár a Napkelte mellett ősszel megszűnik a Beugró, az A la Carte és a Tévé ügyvédje is.

"A Nap-kelte nem kíván elhamarkodottan reagálni a történtekre, mert az ügy ennél sokkal bonyolultabb és szerteágazóbb" - közölte Gyárfás Tamás producer.

Orbán Viktor a Napkelte műsorában
Orbán Viktor a Napkelte műsorában

Izgalmas lesz a jövő hét

Úgy tudjuk, hogy a Napkelte még hétvégén sugárzott volna, de az MTV most jelezte, hogy már szombaton és vasárnao is ismeretterjesztő és gyerekműsorok mennek majd a Napkelte helyett.

Egyelőre nem lehet tudni, pontosan mi is fog történni a jövő héten. Az MTV-nek információink szerint még nincs díszlete, sőt egyelőre a műsorvezetőket is csak most keresik. Betlen János, aki keddenként vezette a Napkeltét, akár az új műsor arca is lehetne, hiszen a közszolgálati televízió alkalmazottja. Betlen azonban még nem kapott felkérést, és egyébként sem tudja, elvállalná-e. Információink szerint felmerült Baló György neve is, aki viszont mostanában a Magyar Rádióban vezet reggeli műsort. Pálffy István is a lehetséges jelöltek közt van.

Annyit biztos, hogy az adássorozat az MTV óbudai gyártóbázisán, az 1-es stúdióban készül. Az adásfolyamot ugyanaz a főszerkesztőség felügyeli, mint eddig. Az MTV pedig hivatalosan jelezte, hogy számít a korábban a reggeli műsorsávban jelentkező produkció belsős műsorvezetőire és belsős felelős szerkesztőjére.

Az sem biztos még, hogy Gyárfás Tamást tényleg vesztett, hiszen a Magyar Televíziót felügyelő kuratórium még nem bólintott rá a szerződésbontásra. Czeglédi László, az MTV-kuratórium elnökének nyilatkozata ráadásul sokat sejtet a jövő hét politikai csatározásairól. Azt mondta, hivatalos tájékoztatást mindeddig nem kapott az ügyben, de a felmondás "beláthatatlan következményekkel járna".

Czeglédi az MTI-nek nyilatkozva megjegyezte, az ügyben minden felelősség az ügyvezető alelnöké, akinek szerinte nem volt joga a kuratóriumi elnökség hozzájárulása nélkül felbontani a szerződést, hiszen megkötéséhez is a testület jóváhagyására volt szükség. Czeglédi László megemlítette: a kialakult helyzetre tekintettel rendkívüli kuratóriumi elnökségi ülést hívott össze hétfő délutánra. (Az MTV-ben kialakult helyzet egyébként házon belül is kiverte a biztosítékot: információink szerint Kósa Somogyi györgy, az m1 és az m2 műsororigazgatója lemondását fontolgatja éppen.)

Információink szerint eközben Gyárfás Tamás azt fontolgatja, hogy beperli az MTV-t, ha a kuratórium nem vonja vissza a szerződésbontást, de eközben a Napkelte stábja már nagyban egyeztet a Sanomához tartozó StoryTv-vel, hogy esetleg ott folytatnák.

Húsz év után

A Napkelte 1989. augusztus 19-én került először adásba az akkori egyes csatornán. Az Orbán-kormány alatt, 1999-től 2000-ig a Tv3-on ment a reggeli műsor, majd ezután 2002 végéig a Hit Gyülekezetéhez és szocialista politikusokhoz is köthető ATV adott otthont neki.

A szocialista kormány alatt újból visszakerült az m1-re és az m2-re, az új szerződés szerint minden egymást követő három hónapban a legnézettebb reggeli műsornak kell lennie Gyárfás produkciójának a 18 évnél idősebb lakosság körében. Ezt eddig mindig teljesítette a Napkelte.

Gyárfás cégével tavaly kötött 2010 végéig szóló új szerződést az MTV, a közszolgálati csatorna döntését hivatalosan azzal indokolták, hogy "egy ilyen terjedelmű belső gyártású élő műsornak olyan anyagi és kapacitásigénye van, amelyet reklámbevételekből nem tudna fedezni az MTV".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!