Eltűnik a Napkelte

2009.09.25. 11:11 Módosítva: 2009.09.27. 20:21
Szűkszavú sajtóközleményben jelentette be a közszolgálati televízió, hogy hétfőtől már nem a Napkelte várja a reggel tévézőket. Az indok: nincs pénz Gyárfásra és műsorára. Egyelőre nem lehet tudni, hogy ki vezeti az új műsort, de az sem biztos, hogy a kuratórium rábólint az MTV döntésére. A Napkelte már szombaton sem kerül képernyőre. Gyárfás Tamás eközben például már a StroyTv-vel egyeztet, hogy esetleg ott folytatnák.

„Új reggeli közéleti műsort indít hétfőtől a Magyar Televízió”- áll az MTV által kiadott rövid sajtóközleményben. Ez pedig egyet jelent azzal, hogy lekerül a képernyőről a Napkelte, amelynek elvileg 2010 végéig van szerződése a közszolgálati televízióval.

A közszolgálati sajtóközlemény szerint a hírekre, a politikai, gazdásági és kulturális eseményekre fókuszáló adássorozat Ma reggel címmel indul, és hétköznaponként reggel 6.30-tól 9 óráig lesz látható mindkét csatornán. Pár napja a Magyar Televízió még cáfolta, hogy felmondott volna a külső gyártású műsorokat szállító cégeknek, és azt is tagadták, hogy fontolóra vették volna a Napkelte megszűntetését.

A menedzsment által készített, pár napja az MTV-t felügyelő kuratórium elé kerülő tervezet szerint a Napkelte eltűnésével pénzt nem spórol a közszolgálati televízió, viszont , a szerződésbontás után "a reklámbevétel-növekedés pénzügyi hatása" akár 100 millió forint is lehet.

Az Index információi szerint Dobos Menyhért, az MTV közéleti igazgatgója ma reggel megpróbálta átadni a szerződésbontásról szóló értesítést Gyárfás Tamásnak, a műsor producerének a Napkelte stúdiónak otthont adó Angol utcai épületben, de bár Gyárfás tárgyalt az MTV küldöttségével, nem vette át a hivatalos értesítést.

Mindenki megy

A Napkeltét váltó, belső gyártásban készülő műsor indulását a közlemény szerint az indokolta, hogy a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának elnöksége nem járult hozzá a korábban általa támogatott 2,45 milliárd forintos hitel felvételéhez. A döntés miatt az MTV forráshiányos helyzetbe került, ami csak a kiadások radikális csökkentésével és a bevételek növelésével kezelhető.

Az MTV ennek ellenére még mindig nem erősítette meg, hogy felmondott volna minden külső beszállítójának, bár a Napkelte mellett ősszel megszűnik a Beugró, az A la Carte és a Tévé ügyvédje is.

"A Nap-kelte nem kíván elhamarkodottan reagálni a történtekre, mert az ügy ennél sokkal bonyolultabb és szerteágazóbb" - közölte Gyárfás Tamás producer.

Orbán Viktor a Napkelte műsorában
Orbán Viktor a Napkelte műsorában

Izgalmas lesz a jövő hét

Úgy tudjuk, hogy a Napkelte még hétvégén sugárzott volna, de az MTV most jelezte, hogy már szombaton és vasárnao is ismeretterjesztő és gyerekműsorok mennek majd a Napkelte helyett.

Egyelőre nem lehet tudni, pontosan mi is fog történni a jövő héten. Az MTV-nek információink szerint még nincs díszlete, sőt egyelőre a műsorvezetőket is csak most keresik. Betlen János, aki keddenként vezette a Napkeltét, akár az új műsor arca is lehetne, hiszen a közszolgálati televízió alkalmazottja. Betlen azonban még nem kapott felkérést, és egyébként sem tudja, elvállalná-e. Információink szerint felmerült Baló György neve is, aki viszont mostanában a Magyar Rádióban vezet reggeli műsort. Pálffy István is a lehetséges jelöltek közt van.

Annyit biztos, hogy az adássorozat az MTV óbudai gyártóbázisán, az 1-es stúdióban készül. Az adásfolyamot ugyanaz a főszerkesztőség felügyeli, mint eddig. Az MTV pedig hivatalosan jelezte, hogy számít a korábban a reggeli műsorsávban jelentkező produkció belsős műsorvezetőire és belsős felelős szerkesztőjére.

Az sem biztos még, hogy Gyárfás Tamást tényleg vesztett, hiszen a Magyar Televíziót felügyelő kuratórium még nem bólintott rá a szerződésbontásra. Czeglédi László, az MTV-kuratórium elnökének nyilatkozata ráadásul sokat sejtet a jövő hét politikai csatározásairól. Azt mondta, hivatalos tájékoztatást mindeddig nem kapott az ügyben, de a felmondás "beláthatatlan következményekkel járna".

Czeglédi az MTI-nek nyilatkozva megjegyezte, az ügyben minden felelősség az ügyvezető alelnöké, akinek szerinte nem volt joga a kuratóriumi elnökség hozzájárulása nélkül felbontani a szerződést, hiszen megkötéséhez is a testület jóváhagyására volt szükség. Czeglédi László megemlítette: a kialakult helyzetre tekintettel rendkívüli kuratóriumi elnökségi ülést hívott össze hétfő délutánra. (Az MTV-ben kialakult helyzet egyébként házon belül is kiverte a biztosítékot: információink szerint Kósa Somogyi györgy, az m1 és az m2 műsororigazgatója lemondását fontolgatja éppen.)

Információink szerint eközben Gyárfás Tamás azt fontolgatja, hogy beperli az MTV-t, ha a kuratórium nem vonja vissza a szerződésbontást, de eközben a Napkelte stábja már nagyban egyeztet a Sanomához tartozó StoryTv-vel, hogy esetleg ott folytatnák.

Húsz év után

A Napkelte 1989. augusztus 19-én került először adásba az akkori egyes csatornán. Az Orbán-kormány alatt, 1999-től 2000-ig a Tv3-on ment a reggeli műsor, majd ezután 2002 végéig a Hit Gyülekezetéhez és szocialista politikusokhoz is köthető ATV adott otthont neki.

A szocialista kormány alatt újból visszakerült az m1-re és az m2-re, az új szerződés szerint minden egymást követő három hónapban a legnézettebb reggeli műsornak kell lennie Gyárfás produkciójának a 18 évnél idősebb lakosság körében. Ezt eddig mindig teljesítette a Napkelte.

Gyárfás cégével tavaly kötött 2010 végéig szóló új szerződést az MTV, a közszolgálati csatorna döntését hivatalosan azzal indokolták, hogy "egy ilyen terjedelmű belső gyártású élő műsornak olyan anyagi és kapacitásigénye van, amelyet reklámbevételekből nem tudna fedezni az MTV".