Vitray Tamást kirúgták a köztévétől

2009.09.30. 16:17
Az MTV rossz pénzügyi helyzetére hivatkozva felmond 22 külsős szerződést, és szinte csak belső gyártású műsorokkal és ismétlésekkel tölti meg műsoridejét. Emellett meneszti a tanácsadókat, a nyugdíjasokat és a gyakornokokat, így távozik többek között Vitray Tamás és Szinetár Miklós is.

A Magyar Televízió akkora bajban van, hogy közleménye szerint a következő időszakban belső gyártású produkciókat és olyan műsorokat állít képernyőre, amelyeknek felhasználási jogaival már rendelkezik. Az MTV arra hivatkozik, hogy pénzhiánnyal küzd, miután a jövő évi költségvetés 7 milliárd forinttal kevesebb támogatást ítél oda neki, mint az idén, és a köztévét felügyelő kuratórium nem engedélyezte egy 2,4 milliárd forintos kölcsön felvételét.

„Lehetetlenné vált ugyanis huszonkét külső műsorgyártási szerződés teljesítése, ennek következtében több szórakoztató, közéleti és kulturális tematikájú adás nem kerül a képernyőre” - áll a köztelevízió által kiadott közleményben. Ezen felül az MTV nem köthet meg kilenc tervezett szerződést, hat esetben pedig a korábban kiadott szándéknyilatkozat ellenére sem tudja vállalni az együttműködést. Érvényben maradnak egyelőre a regionális híradásokat biztosító szerződések.

A forráshiányos helyzetben az MTV arra is rákényszerül, hogy megszüntesse a tanácsadói, kutatási, elemzői, hírügynökségi szerződéseket, és azok foglalkoztatását, akik próbaidősként, gyakornokként vagy nyugdíjasként dolgoznak az intzéményben. Ezért távozik Vitray Tamás és Szinetár Miklós.

„Mindketten nemcsak az MTV, hanem a magyar televíziózás doyenjei, kiemelkedő tévés személyiségek: köszönettel tartozik nekik nemcsak a Magyar Televízió, hanem az a sok újságíró is, akiket ők tanítottak meg a szakma szabályaira, tiszteletére” - mond köszönetet munkájukért közleményében a Magyar Televízió.

Az Index szeptember 15-én megírta, hogy az MTV felmondja külsős szerződéseit, a köztelevízió akkor azonban tagadta, hogy ilyet tett volna, illetve ilyesmire készülne.