Nagyon lassan terjed a digitális tévézés

Index, MTI
2009.10.02. 16:01
Augusztusban csak hatezerrel nőtt a digitális tévére előfizetők száma, viszont csökkent az olcsó műholdas szolgáltatás népszerűsége.

Augusztusban mindössze hatezerrel, 1,067 millióra bővült a digitális tévé-előfizető háztartások száma, így a hónap végén az otthonok több mint 25 százalékában televízióztak digitálisan.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság gyorsjelentése szerint a közel 3,8 millió magyarországi háztartás közül mintegy hárommillióban van valamilyen előfizetéses televíziós szolgáltatás. A fennmaradó közel 800 ezer háztartásban a tető- vagy szobaantennával szabadon fogható analóg és digitális földfelszíni sugárzású műsorokat, vagy az ingyenesen elérhető műholdas adásokat nézik.

A gyorsjelentés a tizennégy legnagyobb magyarországi műsorterjesztő önkéntes adatszolgáltatásra épül és az előfizetéses televíziós szolgáltatások piacának mintegy 80-85 százalékát fedi le. A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók augusztus végén összesen 2,451 millió előfizetést tartottak nyilván, 5 ezerrel kevesebbet, mint egy hónappal korábban.

Az NHH által vizsgált körben az előfizetések száma ugyan csökkent, de ezen belül a digitalizáltság 43,2 százalékról 43,5 százalékra emelkedett. A digitális előfizetéseken belül 10 ezerrel 337 ezerre nőtt a kábeltelevízióra, vagy IPTV-re előfizetők, és 4 ezerrel 730 ezerre csökkent a műholdas szolgáltatást igénybe vevők száma.

Augusztusban a gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók adatai szerint az előfizetéssel rendelkező háztartásokon belül 13,3 százalékról 13,7 százalékra nőtt a digitális kábeltévére, vagy IPTV-re előfizetők aránya, míg a műholdas előfizetéssel rendelkezők részesedése 29,9 százalékról 29,8 százalékra, az analóg kábeltelevíziós szolgáltatás részesedése pedig 56,8 százalékról 56,5 százalékra csökkent.

A műholdas szegmensben az előfizetők száma augusztusban 734 ezerről 730 ezerre csökkent. Ez is a digitalizáció lassú, de biztos előretörésére utal, hiszen az olcsó műholdas szolgáltatások ugyan technológiájukat tekintve digitálisak, de nem rendelkeznek azokkal a többletszolgáltatásokkal (HD-minőségű adás, több hangsáv, digitális felvevő), amelyek a digitális technológiát vonzóvá tehetik, ráadásul a túlzott tömörítés miatt gyakran a képminőségük sem megfelelő.