Új adókkal küzdene a válság ellen a Duna Televízió

2009.10.07. 10:43
Ingyenesen terjeszthető filmcsatorna indítását fontolgatja a Duna Televízió, hogy minimális költséggel többletforrásokhoz jusson.

Újabb csatorna indításával is enyhítené saját forráshiányát a Duna Televízió - mondta az MTI-nek Cselényi László, a közmédium elnöke.

"Megnézzük, a médiatörvény megengedi-e, hogy indítsunk egy új csatornát, annak bevételéből pedig egy kis pluszpénzt kerítsünk alapfeladatunkra" - mondta.

Cselényi szerint ugyan telíti a piacot a nyolcvannál több hazai kábelcsatorna, de "elférne még itt egy színvonalas, a szélesebb közönség számára is emészthető filmeket sugárzó adó".

Cselényi László szerint a kábelszolgáltatók számára is vonzó lehet egy ilyen adó, feltéve, hogy nem kellene fizetniük a továbbításért. A Duna TV bevételét a sugárzott reklámokból befolyó összeg adná.

Cselény szerint a válság másik megoldása szponzorok és támogatók keresése. Ugyan a médiatörvény elég szűkre szabja, milyen tematikájú produkciókhoz szerezhetnek támogatót a közszolgálati adók, de ezek között felsorolja a kisebbségi műsorokat. "Márpedig a Duna Televízió elsősorban a határon túlra szól, így az esti mesétől a focimeccsig minden műsorunk megfelel e kritériumnak" - mondta a Duna Televízió elnöke.

A Duna Televízió élére 2005 februárjában megválasztott elnök még hivatalba lépésének évében beszélt arról, hogy Autonómia néven kisebbségi, Unió néven pedig ifjúsági és oktató csatornát indítanak. Előbbi 2006 tavaszán debütált, utóbbit pedig a közmédium honlapján, internetes szórással tennék elérhetővé.