16:00, December 06.
Marokkó 0
Spanyolország 0
Education City Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 06.
Portugália 0
Svájc 0

Az SZDSZ szerint ki kell zárni az Adveniót

Index, MTI
2009.10.09. 15:15
Tímár János, az ORTT szabad demokrata delegáltja szerint a Lánchíd Rádióhoz köthető Advenio nem jelezte, hogy lemond budapesti hullámhosszáról, ha elnyeri az egyik országos analóg rádiófrekvenciát, ezért ki kell zárni a pályázatból. Az ORTT nem zárta ki.

Jogsértőnek tartja Tímár János, a médiahatóság egyik tagja, hogy a testület nem zárta ki az országos kereskedelmi rádiós frekvenciák pályázatából az Advenio Zrt. ajánlatát, áll az SZDSZ által delegált ORTT-tag pénteken közzétett különvéleményében.

Az ORTT honlapján olvasható állásfoglalás szerint a pártok által delegált tagokból álló testület a közalkalmazottakból álló hivatal javaslata ellenére nem tette meg ezt a lépést.

Noha a Lánchíd Rádió Kft. közvetett módon befolyásoló részesedéssel rendelkezik a társaságban (az egyik tulajdonos, a Lánchíd Kereskedőház Kft. tulajdonosa a rádiót is működtető Lánchíd Rádió Kft.), de nem csatoltak nyilatkozatot arról, hogy az Advenio nyertessége esetén lemond fővárosi frekvenciájáról, érvel Tímár János, aki szerint ez nem "véleményes" kérdés. A hiány megállapítása esetén az Országos Rádió és Televízió Testületnek "nincs mozgástere".

Tímár János szerint ez a hiányosság "a várhatóan győztes Advenio Zrt. esetében" a formai elemeken túl azért jelent veszélyt, mert a médiatörvény monopóliumellenes szabályaiba ütközik.

Szerdán döntött úgy az ORTT, hogy kizárja a versenyből a Zene Rádió Zrt.-t, mert üzleti terve irreális. A Rádió1 egykori ügyvezető igazgatójának száz százalékos tulajdonában lévő cég mögött az Index információi szerint a Rádió1-et is irányító francia társaság állt, de a cégiratokban Márton Dávid neve szerepelt, éppen azért, hogy ne kelljen lemondaniuk a Rádió1 frekvenciájáról. Úgy tudjuk, az ORTT azért nem találta üzletileg megalapozottnak a pályázatot, mert nem derült ki belőle, hogyan lesz képes a tulajdonos külső tőke bevonása nélkül beindítani és működtetni a rádiót.  • Hírek
  • Hírek