Elmarasztalták a Lánchíd Rádiót a hosszú cici miatt

Index, MTI
2009.10.12. 14:53
Az ORTT elmarasztalta a Lánchídrádiót, mert Havas Zsófiának azt kívánták, hogy szívja meg Lenin hosszú cicijét. Súlyosbító körülmény, hogy nem a betelefonáló, hanem a műsorvezető kezdte a poént.

Elmarasztalta a Lánchíd Rádiót az Országos Rádió és Televízió Testület, mert jogsértőnek minősítette a rádió április 6-án sugárzott Sprőd című műsorszámát.

Az ORTT szerint a műsorszolgáltató a műsorvezető és a betelefonáló hallgató között zajló, Havas Szófia szocialista politikusról szóló élcelődésének közvetítésével sértette az emberi méltóságot.

A műsorban arról beszéltek, hogy Havas Szófia állítólag többszörösen lefasisztázta a népet, mire a műsorvezető megjegyezte, hogy itt büntetlenül le lehet „komcsizni” Havas Szófiát, hiszen bíróság előtt bizonyíthatóan az. Erre a betelefonáló azt kívánta felindultságában, hogy Havas 2szívja tovább Lenin emlőit”. Erre a műsorvezető megjegyezte, hogy Lenin emlői helyett valami más jut esetleg. Ezután a műsorvezető és a hallgató együtt értekeztek a „hisszú ciciről”, amit Havas Szófiának be kéne kapnia.

A Lánchíd Rádió hivatalos védekezése szerint egyébként a „megszívta a hosszú cicit” mindössze annyit jelent, hogy „szándékával ellentétes, számára kedvezőtlen végeredménnyel járó helyzetbe került, vagyis pórul járt”. És a kifejezés nem durva, nem trágár, sőt nem is szeméremsértő.

A műsorvezető kezdeményezte

Az ORTT közleménye szerint a műsorban elhangzó sértő kijelentések súlyát növeli, hogy a Lánchíd Rádió közműsor-szolgáltató. E minőségében többségében közszolgálati műsorszámokat sugároz és ezért többletvállalások terhelik. A műsorszolgáltatási szabályzat szerint a műsorszolgáltató vállalja, hogy a hallgatói vélemények megszólaltatását biztosító műsorokban a megfogalmazás nem lehet durva, mások személyiségi jogait sértő. Ha mégis ilyen hozzászólásra kerül sor, a szerkesztő köteles ettől a kijelentéstől elhatárolódni - írták.

A határozat megállapítása szerint ennek fényében "különösen súlyos és aggasztó", hogy maga a műsorvezető kezdeményezte a szexuális tárgyú élcelődést.

A párbeszéd

Hallgató: „Havas Szófia… többszörösen lefasisztázta a népet…”
Műsorvezető: „Kérem szépen, mi lekomcsizhatjuk Havas Szófiát, és tulajdonképpen ezt bátran tehetjük, mert ha ne adj’ isten, perbe fogna bennünket, azért mert lekomcsiztuk őt, hát akkor simán megnyerjük a pert, merthogy gazdagon van bizonyítéka annak, hogy mi Havas Szófiáról azt gondolhatjuk, hogy egy klasszikus 19-es, vonalas Kun Béla drukker, vöröslelkű komcsi az illető.”
Hallgató: „Igen, szívja tovább Lenin emlőit. Kész, ezt tudom kívánni.”
Műsorvezető: „Hát lehet, hogy emlők nem jutnak Vlagyimir Iljicstől, de lehet, hogy valami más jut esetleg.
Hallgató: „A hosszú cici”
Műsorvezető: „Jobb híján kicsit hosszúkásabb lesz, kicsit kisebb, de esetleg el lehet kapni.”