Soha többé nem maradnánk le semmiről

2009.10.13. 16:05
A médiatörvény szerint a társadalom számára nagy jelentőségű események tévés közvetítéséből nem lehet kizárni a lakosság nagy részét. Vagyis hiába van kizárólagos joga a csatornának, nem dughat fontos meccseket kis kábeladókra. Az ORTT a BL-meccsek kudarca után szeretné kidolgozni, hogy mi számít nagy jelentőségű tévés eseménynek.

Kormányrendelet megalkotását kezdeményezi az ORTT a társadalom számára nagy jelentőséggel bíró események közvetítésére vonatkozó szabályokról - derül ki a szervezet keddi közleményéből.

A közlemény szerint 2009 őszén a Bajnokok Ligája mérkőzések megmutatták, hogy hiányoznak a társadalom számára kiemelt jelentőségű események közvetítésének részletes szabályai.

A médiatörvény ugyanis kimondja, hogy "kizárólagos televíziós közvetítési jog nem gyakorolható olyan módon, hogy a hazai közönség meghatározó részét kizárja a társadalom számára nagy jelentőséggel bíró televíziós események figyelemmel kíséréséből."

Ugyanez a jogszabály azt is tartalmazza, hogy a társadalom számára nagy jelentőséggel bíró események közvetítésének módját a kormány rendeletben határozza meg.

A testület szerint a gond az, hogy hiányzik a kizárólagos közvetítési jog korlátját jelentő, a társadalom számára nagy jelentőséggel bíró események fogalmát és a konkrét eseményeket meghatározó lista, mert a kormányrendelet nem készült el. Az ORTT és a Miniszterelnöki Hivatal között éppen ezért már zajlik az egyeztetés.